top of page

Top posodobitve Instagrama – FEBRUAR 2019

Updated: Mar 28, 2019




Kot se za najhitrejše družbeno omrežje spodobi, Instagram nadaljuje z lansiranjem novih posodobitev in tako ohranja uporabnike aktivne, platformo pa zanje relevantno.


V mesecu februarju do kakšnih večjih in pretresljivih posodobitev ni prišlo. Na ameriškem trgu so dobili možnost uporabe novih nalepk povezanih s #Shareblackstories, posodobili so ukrepe in pravila glede objav, ki nakazujejo na možnost samopoškodb, nadaljujejo s promocijo IGTV kanala, predvsem pa je bilo meseca februarja govora o tem, kaj vse še prihaja. Ali bo Instagram z možnostjo deljenja javnih zbirk postal Pinstagram? Ali bomo lahko hkrati uporabljali Instagram in brskali po telefonu? Preberite si kaj vse je v fazi testiranja in katere zgodbe so bile najbolj odmevne.  



NOVOSTI


Promocija IGTV videov


Kot smo napovedali, Instagram vsak mesec išče nove načine za promocijo IGTV videov. Po dodatku na "explore" strani, možnostjo deljenja na storyjih, shranjevanju IGTV videov …, smo ta mesec dobili še minutne predoglede IGTV videov na "news feedu".


To vam omogoča, da boste enostavno in hitro odkrili nove priljubljene vsebine. Iz predogleda vas bo do celotnega videa vodil gumb "watch full IGTV video", ki vam bo le tega odprl čez celoten ekran. S klikom na objavo vključite zvok, s potegom po ekranu navzgor pa lahko hkrati začnete z brskanjem po drugih videih. Če se želite vrniti na "news feed", potegnite s prstom po ekranu navzdol.



Nov "Follow" gumb


Uporabniki, ki si ogledajo vaš story in vam še ne sledijo, imajo po novem poleg imena, nov gumb “follow”. Posodobitev je koristna predvsem zato, ker nam omogoča večjo preglednost nad tem, kdo spremlja naš profil, hkrati pa ponuja še hitrejši način za povezovanje z drugimi uporabniki.




V okviru "Black History Month" je Instagram pretekli mesec, v čast temnopolti skupnosti, ustvaril hashtag "Shareblackstories" in dodal nove "face filters". Inspiracijo za oblikovanje novih orodji so črpali iz bogate Afriške zgodovine.



Posebej za to priložnost so v story meni dodali tudi nalepko "Shareblackstories", ki jo je oblikovala Loveis Wise, talentirana mlada umetnica.



Posodobitev je trenutno na voljo zgolj za prebivalce Združenih držav Amerike.



Boj proti neprimernim vsebinam


Instagram redno poudarja, kako pomembna je varnost uporabnikov in s tem namenom sprejema vedno nove ukrepe. Zadnji meseci so pokazali, da bo potrebno narediti še veliko več v primerih samopoškodovanja in samomorilskih nagnjenj.


Po samomoru, ki ga je leta 2017 naredila 14-letnica, so njeni starši ugotovili, da je na Instagramu sledila večjemu številu profilov, ki so spodbujali samopoškodovanje. Delno odgovornost za hčerkino smrt so zato iskali tudi pri Instagramu. Adama Mosserija, novega generalnega direktorja, se je zgodba močno dotaknila in si želi storiti čim več, da se takšni primeri ne bi več ponovili.


"I'm deeply moved by Molly's tragedy. We rely heavily on our community to report this content, and remove it as soon as it’s found. The bottom line is we do not yet find enough of these images before they’re seen by other people. Instagram is not yet where we need to be on the issues"

Instagram je tako z mesecem februarjem naznanil povečan nadzor glede vsebin povezanih s samopoškodovanjem. V kolikor bodo uporabniki prijavili objave, ki nazorno kažejo na samomorilska nagnjena, bodo te z omrežja odstranjene. Poleg tega se te vrste vsebin ne bodo več prikazovale na "explore" strani in pod hashtagih. Zavedajo se, da rešitev ni v odstranjevanju objav, saj ne želijo izolirati ljudi v stiski, ampak jim želijo pomagati. Njihov namen je, da se jih usmeri k strokovnjakom in primernim organizacijam. Instagram je trenutno še vedno v fazi nabiranja znanja in izkušenj, saj se zavedajo kako občutljiva je tematika. Govora je bilo celo o zameglitvi slik z vsebinami, ki bi lahko bile za uporabnike škodljive.

Vsekakor si Instagram želi narediti korak v pravo smer.



INSTAGRAM TESTIRA


DM na računalniku


Instagram verzija za desktop je do sedaj zaostajala za aplikacijo, in tako uporabnike zadrževala večinoma na mobilnih telefonih, vendar pa se že govori o posodobitvi, ki bi to spremenila. Gre za spletno verzijo DM ("direct messages"), ki bi omogočila, da boste lahko odprli in odgovorjali na sporočila tudi preko računalnika. Trenutno je v fazi testiranja zgolj med zaposlenimi.




Podobno kot je Facebook ustvaril samostojno aplikacijo za pogovor (Facebook Messenger), tudi Instagram razmišlja o lansiranju dodatne aplikacije izključno za sporočila. Druga možnost, o kateri se veliko govori, pa je celo združitev pogovorov vseh "družinskih" aplikacij (WhatsApp, Facebook Messenger, Instagram Direct) v eno.



GOVORI SE


"Donation stickers"


Mark Zuckerberg je pred kratkim razkril, da želi Facebook in njegove ostale »družinske« aplikacije, v tekočem letu izkoristiti predvsem v komercialne namene. O nakupovanju na Instagramu se govori že nekaj časa, vendar se je zataknilo pri pridobivanju podatkov o kreditnih karticah. To bi jim lahko pomagale rešiti nove nalepke za zbiranje finančnih sredstev.


Nalepke za zbiranje donacij, naj bi uporabnikom omogočile iskanje neprofitnih organizacij in z objavo le teh na svoj story spodbudile sledilce k darovanju sredstev. Vse to se sliši enkratno in hkrati še dobrodelno. Sprašujemo se le, kaj bi se zgodilo s podatki, ki bi jih dodali pri nakazovanju denarja?


Trenutno gre zgolj za prototip v zgodnji fazi razvoja.



IGTV slika v sliki


Možno je, da se nam obeta še ena posodobitev, ki se tiče IGTV-ja, in sicer slika v sliki. Uporabnikom bi to omogočilo ogled IGTV videov tudi, ko bi zaprli aplikacijo. Prednost je predvsem v tem, da bi lahko na svojem telefonu delali več stvari hkrati.


Instagram sicer možnosti posodobitve še ni komentiral, tako da bomo za več informacij morali še malo počakati. Kratek vpogled, kako bi posodobitev izgledala, pa si poglejte v spodnjem videu.




Pinstagram?


Dve leti nazaj je Instagram lansiral zasebne zbirke, ki so omogočile shranjevanje in razvrščanje vaših najljubših objav (zavihek "saved" na vaših profilih). Govori se, da bi v prihodnosti lahko zbrike nastavili kot javne. Tako bi lahko delili svoje najljubše potovalne destinacije, recepte, modne kose … s svojimi sledilci. Zbirka bi imela možnost dodajanja prijateljev, uporabnikov, ki bi z vami soustvarjali. V kolikor bi prišlo do posodobitve, bi Instagram postal direktna konkurenca Pinterestu.



Instagram LOGIN

Pri prijavi na različne spletne strani, nam je bila do sedaj najbolj poznana možnost prijave s Facebookom. Govori se, da nas kmalu čaka nov gumb, ki bo prinesel tudi "login" z Instagramom. V kolikor upravljate več profilov hkrati, boste enega od njih nastavili kot glavnega, nanj pa bodo nato vezane nadaljne prijave. Posodobitev bi uporabnikom prihranila veliko časa pri registraciji na druga omrežja ali spletne strani.




ZAZNAMOVALO FEBRUAR


Izguba sledilcev čez noč


Instagram je novembra lani naznanil začetek boja proti sumljivim aktivnostim, in sicer s posebej za to ustvarjenim programom. 13. februarja so nekateri uporabniki čez noč izgubili večje število sledilcev, kar je povzročilo pravo paniko. Na prvi pogled je izgledalo, da je Instagram začel uresničevati svoje napovedi, vendar je prišlo le do napake v programu, ki so jo hitro začeli odpravljati. Uporabniki so sledilce do konca dneva dobili nazaj. Na napovedano brisanje sumljivih aktivnosti tako še čakamo in vas v primeru novih informacij takoj obvestimo.


 

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page