top of page

Top posodobitve Instagrama - OKTOBER 2020

Updated: Dec 24, 2020


Mesec oktober je minil v znamenju najpomembnejšega dogodka za Instagram letos - 10. rojstni dan! V ta namen so uporabnike presenetili z izidom zabavnega načina izbiranja med starimi in nekaterimi novimi ikonami Instagram aplikacije. Dobili smo nekaj novih posodobitev, med katerimi bi lahko kot edino večjo izpostavili le izboljšan story arhiv. Zopet smo za vas zbrali tudi nekaj posodobitev, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih mesecih in tistih, ki so trenutno v testiranju.


Vedno bolj pa je na platformi občutiti nekakšno zmedo. Vse težje je razvozlati in ločevati posamezne posodobitve v kategorije, ki jih v vsakem updateu pridno uporabljamo že zadnje dve leti (vse posodobitve ločujemo na tiste, ki so v posameznem mesecu prišle, tiste, o katerih se je pričelo govoriti in napovedi), da vam kar se da dobro predstavimo tekoče dogajanje.


Zadnje čase je opaziti vedno več manjših, pa tudi nekatere večje posodobitve, za katere izgleda kot da se pri Instagramu ne morejo odločiti, ali bi jih lansirali ali ne. Nekaj naključnih uporabnikov jih dobi, spet drugi ne, morda določeno funkcijo celo nekaj časa imajo ter nato izgubijo. Dogaja se, da Instagram nekaj napove, pa o tem na koncu ni ne duha ne sluha. Potem so tukaj še vse tiste novosti, ki jih dobijo le nekatere večje države, med katerimi je Slovenija le redko na seznamu. Seveda ne smemo pozabiti tudi na vse tehnične težave, ki so del vsakdanjika uporabnikov in pri katerih mi težje pomagamo, rezultat pa je zmedenost, nervoza in izgubljenost posameznikov. Vse to nam daje občutek, da smo za Instagram nezanimiv oz. premajhen trg.


Če povzamemo, meje posodobitev so vse bolj zabrisane, Instagram nam otežuje delo, hkrati pa so tudi uporabniki vse bolj nestrpni in nezadovoljni. Ne glede na to, smo opravili svoje delo in kar se da dobro predstavili dogajanje meseca oktobra, ki si ga lahko preberete v spodnjem članku.



POSODOBITVE


MOŽNOST IZBIRE IKONE


Instagram je 6. oktobra praznoval svoj 10. rojstni dan in temu v čast uporabnikom omogočil, da na svojih mobilnih telefonih zamenjajo izgled ikone aplikacije. Na izbiro nam je ponudil 11 različnih dizajnov. Pet od teh velja za pretekle ikone Instagrama, pri ostalih šestih pa gre za različice, kjer so se poigrali z dizajnom. Popeljali so nas skozi 10-letni razvoj ter nam pričarali pravo nostalgijo.


Možnost menjave ikone je bila žal le začasna. Od 11. novembra naprej le te nimamo več.


Kot zanimivost naj dodamo, da so uporabniki po statističnih podatkih ikono v prvem dnevu zamenjali več kot 100 milijonkrat! Največkrat so jo zamenjali v ikono "Classic 2" - star dizajn.



ZAVIHKI V STORY ARHIVU


Ob 10. letnici obstoja smo dobili prenovljen story arhiv, ki prinaša enostavnejše in hitrejše brskanje, predvsem pa boljši pregled. Dodana sta zavihka mesečni koledar in zemljevid, kjer so vaši storyji razporejeni glede na dan objave ali glede na lokacijo.



*Do arhiva dostopate iz vašega profila: Tri črtice desno zgoraj - "Archive" - "Stories archive".



"BADGES" IN IGTV OGLASI


Novi možnosti zaslužka za kreatorje - "Badges" in oglasi na IGTV, ki smo ju podrobno predstavili meseca junija (več si preberite tukaj), so kot obljubljeno razširili med nove uporabnike in podjetja. Sedaj sta na voljo 50.000 novim kreatorjem v 11 državah. Žal Slovenija in s tem slovenski ustvarjalci nismo med njimi.


Instagram trdi, da si zaenkrat še ne bo jemal procentov od zaslužka, bodo pa to najverjetneje storili že v naslednjem letu.



"SUGGESTED FOR YOU"


Po novem vam Instagram med gledanjem storyjev predlaga seznam uporabnikov, ki jim lahko pričnete slediti. Na koncu treh izbranih profilov imate tudi možnost "Shuffle Suggestions", ki vam doda nove. S funkcijo želijo pri Instagramu uporabnikom olajšati iskanje novih profilov in posledično povečati število interakcij na aplikaciji.




THREADS


Threads je dodatna aplikacija, ki jo je Instagram oktobra lani lansiral posebej za vaše bližnje prijatelje oz. "Close Friends" listo. Namenjena je hitremu pošiljanju slik/videov in sporočil na bolj pregleden način v ločeni aplikaciji. Več o njenih funkcijah si preberite tukaj.


6. oktobra letos pa so v aplikacijo dodali možnost pogovorov z vsemi ostalimi uporabniki, s čimer je Threads postala samostojna DM aplikacija Instagrama, kot na primer Messenger pri Facebooku. Še vedno je aplikacija v prvi vrsti prilagojena za sporočila z bližnjimi prijatelji, ima pa sedaj nov zavihek "Everyone Else".



Verjetno se je Instagram odločil za potezo, zaradi premajhnega števila prenosov in njene (ne)priljubljenosti med uporabniki. Novost je tako naredila aplikacijo uporabno tudi za vse tiste, ki nimajo "Close Friends" liste, si pa želijo imeti sporočila ločeno in imeti nad njimi boljši pregled.



BLIŽNJICA DO IZBRANIH AR FILTROV


Do AR filtrov lahko na Instagramu dostopamo na tri različne načine:


1. Najdemo jih na profilih uporabnikov, ki so jih ustvarili.

2. V knjižnici AR filtrov v story kameri pod "Browse Effects".



3. Na storyjih uporabnikov, ki so posamezen filter uporabili (pod njihovim uporabniškim imenom). Ta bližnjica je v oktobru dobila prenovljen dizajn menija in dodatne funkcije.

*Prva slika prikazuje meni prej, druga pa kako izgleda sedaj.



NOVO PRI LIVE VIDEIH


S ponovnim zaostrovanjem javnega življenja po vsem svetu zaradi pandemije COVID-19, Instagram nadaljuje z nadgradnjo funkcij, ki se jih uporabniki v teh časih poslužujejo bolj pogosto. Ena od teh so LIVE videi. V ZDA se je uporaba le teh, v primerjavi s pred pandemijo, povečala za 70%. Uporabnikom pride prav pri gostovanju online dogodkov, vse od pogovornih oddaj, online koncertov, delavnic, kuharskih podvigov, do joga tečajev itd.


Mnogi kreatorji so si tukaj želeli imeti možnost prenosa dlje od ene ure. Instagram jih je poslušal in kot prvo posodobitev podaljšal časovno okno na 4 ure.


Druga posodobitev kreatorjem omogoča, da bodo imeli tudi LIVE videi večjo gledanost in možnost biti najdeni. Svoje mesto so dobili na "Explore" strani in znotraj samostojne aplikacije IGTV.


Kot tretje pa se vam končan LIVE video po novem za 30 dni samodejno shrani tudi v arhiv, v kolikor imate to opcijo vključeno. Do sedaj smo namreč lahko arhiviral le feed in story objave.



Od naštetih posodobitev smo v Sloveniji zaenkrat opazili le tretjo - možnost arhiviranja LIVE videov! Le ta je po nekaj dneh izginila. Kot vse kaže, bomo morali še nekoliko počakati.



"SHOPPABLE IGTV" VIDEI


Še ena novost, ki jo je Instagram uradno lansiral v oktobru, je možnost nakupovanja direktno na IGTV-ju. Do sedaj smo lahko uporabnike preusmerili do želenih produktov le tako, da smo pripeli povezavo do njih v opis videa. Kreatorjem in podjetjem želijo zdaj ponuditi še en enostaven način odkrivanja novih produktov, pri čemer zraven podpirajo svoje najljubše kreatorje.


*Govori se že tudi, da bodo "Shoppable IGTV" videi kmalu vidni na shop zavihku.





V TESTIRANJU


"ORDERS AND PAYMENTS"


Na nekaterih profilih v meniju že lahko najdemo nov zavihek, imenovan "Orders and Payments". Tisti, ki ga imate, si lahko tukaj uredite način plačila (kartica, PayPal) in sledite plačilom, ki ste jih namenili sponzoriranim objavam. Ko bo v Slovenijo prišla možnost nakupovanja znotraj Instagrama ("Checkout"), bo to prostor, kjer bomo imeli pregled tudi nad vsemi naročili.



SPREMEMBA DIZAJNA OB KLIKU NA NALEPKO


V testiranju je nov dizajn predogleda ob kliku na nalepko lokacije ali uporabnika na storyjih. Prilagamo primera, kjer prva slika prikazuje trenutni dizajn, druga pa nov.


Klik na "Location" nalepko:


Klik na "@mention" nalepko:



"ACCOUNTS YOU DON'T FOLLOW BACK"


Pri seznamu oseb, ki vam sledijo, so nekateri uporabniki zasledili gumb z možnostjo pregleda vseh profilov, ki jim ne sledijo nazaj.




GOVORI SE


“FIND PEOPLE TO FOLLOW”


Na prvo stran vašega profila prihaja obvestilo “Find People to Follow”, s predlogi novih uporabnikov za sledenje, ki jih bo Instagram izbral na podlagi algoritma.



DVOJNI KLIK ZA PREKLOP MED PROFILI


Posodobitev, ki bi bila uporabna predvsem za vse tiste z več profili na Instagramu, bi omogočila, da med njimi sedaj enostavno preklapljate z dvojnim klikom na sliko računa, v spodnjem desnem kotu. Sedaj je potrebno za preklop držati na ikoni in izbrati želen račun.



STATISTIKA ZA 30 DNI


Govori se, da nam bo Instagram omogočil pregled statistike za 30 dni za nazaj. Novost bi bila izjemno dobrodošla, glede na to, da imamo sedaj vpogled le za zadnjih 7 dni.



BLIŽNJICA Z INFORMACIJAMI O PROFILU


Na sponzorirane storyje prihajajo dodatne informacije o profilu, ki je plačal za oglas. Uporabniki bi tako hitreje dostopali do osnovnih podatkov podjetij in posameznikov, kot so kdaj so se pridružili Instagramu, iz kje so, kdo od vaših prijateljev jim sledi, zadnje tri objave ...


AVATARS


FB avatarji, funkcija podobna Applovim Memojijem in Snapchat Bitmojijem, naj bi sedaj prišla tudi na Instagram. Za informacije kje in kako jih bomo lahko uporabljali, bo potrebno še nekoliko počakati.



RAZŠIRITEV FOLLOW FUNKCIJE


Še ena možnost za vse tiste z več profili na Instagramu, ki prinaša možnost, da lahko iz kateregakoli profila, začnete slediti drugemu uporabniku, ne da bi pri tem potrebovali preklapljati med računi.



ZAZNAMOVALO JE


10 LET INSTAGRAMA


6. oktobra 2010 je bila svetu prvič predstavljena aplikacija, ki je danes vsem dobro poznana pod imenom Instagram. Sprva namenjena zgolj ustvarjanju in deljenju fotografij, ki smo jih polepšali s takrat popularni filtri, je do danes postala mnogo več kot to. Skozi leta se je razvila v močno komunikacijsko, marketinško in tržno orodje, pri tem pa ohranila možnost kreiranja nekakšnega virtualnega dnevnika in povezovanja s prijatelji oz. ljudmi po vsem svetu. Družbeno omrežje, ki je skozi leta dobesedno spremenilo način kako živimo, razmišljamo, jemo, potujemo itd., bo na naši družbi za vedno pustilo ogromno tako pozitivnih kot nekaterih negativnih posledic. Od svojih prvih 25.000 uporabnikov, ki so jih pridobili v prvem dnevu, pa vse do današnje milijarde, se pridno prilagajajo potrebam uporabnikov, premagujejo konkurenco na trgu, hkrati pa ostajajo zvesti svojemu cilju - grajenje pristne skupnosti.


Ker govorimo o aplikaciji, ki temelji na fotografijah, vam ob mesecu praznovanja njenega 10. rojstnega dne prilagamo evolucijo in sprehod skozi vsa leta, v slikovni obliki.


LOGO evolucija:


Evolucija News Feeda:


Evolucija profila:


Evolucija "Explore" strani:


Vse najboljše Instagram! Na še novih 10! Jaz že komaj čakam, da vidim kako se bo nadaljevala njegova zgodba. Pa vi?

 

Recent Posts

See All
bottom of page