top of page

Koliko časa pa vi preživite na Instagramu? #overgramming

Updated: Jun 20, 2018
Kmalu boste to lahko preverjali in kontrolirali znotraj aplikacije same. Instagram bo omogočil časovno spremljanje uporabe, kot to že počnejo funkcije znotraj iOS in Android sistemov (Screen time in Digital Wellbeing). Po različnih ugibanjih tehnoloških forumov, je CEO Kevin Systrom to končno tudi uradno potrdil. Na Twitterju je zapisal: "Res je ... Gradimo orodje, ki bo IG skupnosti pomagalo vedeti več o času, ki ga preživijo na Instagramu - ta bi moral biti vedno pozitiven in nameren ... Razumevanje, kako čas na spletu vpliva na ljudi, je zelo pomembno in odgovornost vseh podjetij je, da so glede tega iskrene. Želimo biti del rešitve. Našo odgovornost jemljem zelo resno."

Po prvih poročanjih naj bi funkcija omogočala, da si uporabnik sam nastavi dnevno omejitev časa, ki ga preživi na Instagramu. Ko ga presežete, dobite opozorilo. Niso šli tako daleč, da bi vam aplikacijo po preseženem limitu tudi blokirali (onemogočili vstop), saj bi to verjetno zelo vznemirilo oglaševalce in podjetja. Ponudili pa naj bi enostaven način spremljanja uporabe prek "User Insights".

Instagram ima priložnost postati vzornik pri zdravi uporabi družbenih omrežij, odvisno seveda od tega, kako resno bodo zastavili to novo funkcijo. Prva poteza v to smer je bila že uvedba obvestila "You're all caught up", ko pregledate vse na svojem feedu. Vsekakor je za aplikacijo bolje, da sami uvedejo nadzorne sisteme, kot da so popolnoma prepuščeni strogim omejitvam operacijskih sistemov.
Instagram je ena najbolj priljubljenih aplikacij na svetu in je lahko izredno zabavna, motivacijska in pozitivna. A realnost je tudi, da povzroča obsesivno spremljanje življenja drugih, primerjanje z nemogočimi standardi, večno iskanje pozornosti in potrditve, obsedenost, tudi depresijo. Zato so ukrepi, kot je omejitev uporabe, nujni in priporočljivi. Tehnološki velikani sedaj postopoma prevzemajo odgovornost in nam pomagajo najti ravnovesje med online in resničnim življenjem.


 

1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page