top of page

Top posodobitve Instagrama – DECEMBER 2018

Updated: Dec 6, 2019



Še zadnji skok v leto 2018. Tudi v decembru se Instagram ni ustavil. Medtem ko so se v novembru usmerili v dodajanje posodobitev za lažje in hitrejše nakupovanje ravno pred praznično mrzlico, so se v decembru osredotočili bolj na samo povezovanje in druženje med uporabniki. Dodanih je bilo še nekaj novih načinov za hitrejšo interakcijo s sledilci, o katerih več v naslednjih odstavkih. Konec koncev je namen Instagrama v povezovanju in grajenju odnosov.



NOVOSTI


ODŠTEVALNIK oz. "COUNTDOWN"


Instagram je na storyje dodal novo interaktivno nalepko "countdown" oz. odštevalnik. Njen namen je, da skupaj s prijatelji in svojimi sledilci odštevate do bolj ali manj pomembnih dogodkov.


Nekaj idej za uporabo nalepke:


- prazniki (novo leto, valentinovo, halloween)

- rojstni dnevi

- odštevanje do vikenda

- preostali dnevi do počitnic oz. odhoda na potovanje

- dogodki

- konec šole

- izid novega dela vaše najljubše serije

- nov članek na blogu

- lansiranje novega produkta

- nagradne igre

- začetek live storyja itd.


Kako uporabiti odštevalnik?


Nalepko najdete v spodnjem meniju in jo dodate na story, ki ga želite objaviti.



Odštevalniku dodajte ime dogodka, do katerega odštevate, ter določite datum in čas kdaj se bo dogodek zgodil.



S klikom na barvni krog, ki ga najdete na vrhu ekrana, lahko odštevalniku zamenjate barvo.



Ko odštevalnik objavite, bodo uporabniki s klikom nanj imeli dve možnosti: lahko si nastavijo opomnik in z vami odštevajo ali pa ga delijo na svojem storyju.



V primeru, da nekdo nastavi opomnik, boste prejeli obvestilo. Prav tako ga prejme uporabnik na dan, ko se odštevanje zaključi. V kolikor nekdo deli vaš odštevalnik na svojem storyju, tudi o tem v DM ("direct messages") prejmete obvestilo.



Narejeni odštevalnik se samodejno shrani in ga lahko ponovno uporabljate v naslednjih storyjih, vse dokler se ne izteče. Če ga želite izbrisati, to storite s klikom na tri pikice in nato "delete".




VOICE MESSAGES


Za še enostavnejšo in hitrejšo komunikacijo med uporabniki je Instagram decembra dodal funkcijo glasovna sporočila. Zdaj lahko, namesto pisanja, sporočilo posnamete, kot to omogoča že vrsta drugih aplikacij. Odlična pridobitev, če želite nekaj sporočiti, pa tega nimate časa zapisati ali pa vam preprosto ta način bolj odgovarja. Sporočilo ostane v pogovoru in je lahko dolgo največ 60 sekund.


Nekaj napotkov za uporabo nove funkcije:


Za snemanje glasovnega sporočila držite prst na ikoni mikrofon. V trenutku, ko prst spustite, bo posnetek poslan. V kolikor ste se zmotili, ne skrbite, posnetek lahko še vedno izbrišete. Nanj kliknite in izberite možnost "unsend". Način "hands-free" vam omogoča, da prsta na ekranu ne rabite držati ves čas snemanja. Vklopite ga tako, da s prstom povlečete navzgor. Ikona ključavnice se bo obarvala rdeče. Če si med snemanjem sporočila premislite, pritisnite na ikono koš. Ko načina "hands-free" nimate vključenega, pa za izbris preprosto povlecite s prstom v levo.




NOVE MOŽNOSTI UREJANJA NA STORYJIH


Videoposnetke, daljše od maksimalne dolžine enega storyja, vam Instagram sedaj samodejno izreže na več 15-sekundnih odsekov. Posodobitev pride najbolj prav posameznikom, ki skozi storyje ne želijo biti prekinjeni. Daljši video, ki ga želite deliti, lahko v story naložite iz galerije ali ga posnamete direktno v aplikaciji z neprekinjenim držanjem prsta na gumbu za snemanje. Če katerega dela videa ne želite deliti, ga izbrišete tako, da nanj kliknete in ga date v koš.



Druga novost omogoča prilagoditev velikosti videa ali slike, ki jo želite deliti na storyju. To naredite s premikom dveh prstov po ekranu tako kot da bi želeli sliko povečati oz. zmanjšati.



Nova je tudi funkcija, ki omogoča objavo več storyjev hkrati. Uporabna je za tiste, ki želijo z enim klikom zaporedno objaviti določeno vsebino. S tem prihranite čas, saj vaše galerije ne rabite odpirati znova in znova.


Kako? Odprite Instagram story ter s prstom po ekranu povlecite navzgor, da se vam odpre galerija. Zgoraj desno kliknite na novo ikono "select multiple". Slike ali videe nato izberite v vrstnem redu, kakor želite, da bodo objavljene.



S klikom na gumb naprej ("next") lahko pred objavo vsako sliko ali video še uredite, jim dodate besedilo, lokacijo, hashtag ali katero koli drugo nalepko.



"QUESTION STICKER" V "LIVE" NAČINU


"Question sticker" oz. nalepka vprašalnik je sedaj povezana z LIVE storyji. Delite navaden story z vprašalnikom, odgovore pa boste lahko komentirali tudi direktno v "live" načinu. Pregledeno in zabavno.




DELJENJE OBJAV


Nov gumb, s katerim lahko od zdaj naprej objavo delite tudi izven Instagrama. "Screenshoti" objav tako niso več potrebni. Pošljite fotografijo ali posnetek tako, kot ste to do sedaj delali v galeriji na telefonu.



KAJ SE DOGAJA?


SPREMEMBE NA PROFILU


Spremenjen izgled profila, o katerem smo govorili že v članku update november, je bil decembra uradno potrjen. Kljub temu nas večina Slovencev te posodobitve še vedno nima.


Nov izgled profila in s tem zaenkrat drugačna postavitev 5 stvari prikazuje spodnja slika. Prej (slika desno) in potem (slika levo).



Najbolj očitni spremembi sta prestavljena profilna slika na desno in premik številk pod opis. Številke tako niso več prva stvar, ki jo vidite, ko pridete na profil. Instagram je v ospredje postavil vsebino, s čimer želi doseči, da pri uporabniku kot prvi vtis šteje njegova kreativnost in ne število sledilcev. Upajmo, da se bodo ljudje tako začeli bolj fokusirati na samo ustvarjanje vsebine kot na zbiranje sledilcev. Število - koliko objav ima posameznik na profilu - Instagram ne prikazuje več. Razlogov, zakaj je bila odstranjena ta informacija je lahko več. Daje vtis bolj preglednega in čistega profila, številka enostavno ni tako pomembna ali pa je boljše, da ostali uporabniki ne vidijo, koliko objav ste naredili.

BIO oz. opis profila je postal najbolj vidna stvar in s tem najpomembnejši del, zato se potrudite, da maksimalno izkoristite znake, ki so vam na voljo. Novo strukturiran profil se smiselno zaključi z gumbi za ureditev in - v kolikor imate poslovni profil - gumbom za promocijo. Če pregledujete druge profile, boste tu našli gumb "follow" in "message".


Kar smo od omenjene posodobitve iz novembra dobili, pa je posodobljen prehod na zavihek s sledilci.




KLIKANJE NAMESTO" SCROLLANJA"


Oktobra smo pisali, da Instagram testira funkcijo klikanje namesto "scrollanja". V decembru so jo "ponesreči" za kratek čas lansirali. Spremembo so sicer napovedovali za "explore" stran", zgodila pa se je na "news feed" strani. Funkcijo so hitro umaknili in se uporabnikom opravičili. Prišlo je do napake, s čimer so dobili goro odzivov, ki pa večinoma niso bili pozitivni. Po 8 letih navajanja na scrollanje je spremenitev te navade brez opozorila marsikoga zmedla in razjezila. Možnost, da pride do sprememb še vedno ostaja, glede na dobljene odzive pa bo Instagram zadevo še dobro premislil.




"MUSIC STICKER"


Junija 2018 je Instagram pričel s testiranjem nove nalepke, s katero lahko v storyje vključimo glasbo. Decembra so dodali še možnost odgovarjanja na "question sticker" oz. vprašalnik s pesmijo po izbiri iz glasbene knjižnice. Nobena od posodobitev za Slovenske uporabnike še vedno ni na voljo. Kdaj bo, ni znano.





GOVORI SE



"CREATOR ACCOUNT"


Instagram testira novo vrsto profila imenovano "creator account", poleg že obstoječih "private" in "business". Posodobitev bo najverjetneje na voljo influencerjem, ki jim želijo omogočiti še več njim potrebnih funkcij ter dodatno analitiko. S tem bi še lažje gradili odnose s svojimi sledilci in dosegali boljše rezultate. Trenutno ni znano, komu točno bi bil te vrste profil omogočen in katere bi bile dodatne funkcije, ki jih poslovni profil ne ponuja. V kolikor se ideja uresniči, boste pravočasno obveščeni z naše strani.


 

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page