top of page

Top posodobitve Instagrama- DECEMBER 2019Vračamo se s prvim člankom o posodobitvah v letu 2020, ki pa spada še v preteklo leto. V skladu z decemberskim prazničnim razpoloženjem, je tudi Instagram prejšnji mesec malo počival. Ne glede na to, pa je vseeno prišlo nekaj manjših novosti, ki smo jih napovedali v 2019. Dobili smo možnost dodajanja rojstnega dne ob ustvarjanju novega profila in nove funkcije pri story meniju. Med drugim je prišel težko pričakovani "Layout", ki omogoča dodajanje večih slik in videov hkrati na en story. Instagram je pričel tudi s testiranjem še ene v vrsti posodobitev za boj proti nasilju na spletu, ki so jih napovedali že aprila lani, na konferenci F8. Več podrobnosti najdete v spodnjem članku.POSODOBITVE


DODAJANJE ROJSTNEGA DNE


Instagram je po devetih letih, v času od svoje ustanovitve, končno sprejel odgovornost za mladoletne uporabnike. Po novem bo vsak, ki si bo na novo ustvaril profil, ob vpisu moral vpisati svoj rojstni datum. Podatke o starosti bodo uporabili za prilagoditev nastavitev pri mlajših od 18, kar pomeni, da bodo nekatere vsebine za njih nevidne. S posodobitvijo želijo tudi preprečiti vpis premladim uporabnikom, saj je spodnja omejitev 13 let. Rojstni datum bo na Instagramu viden samo vam.Obstoječi uporabniki ne boste potrebovali podati rojstnega datuma, kar pomeni, da bo Instagram pogledal skozi prste vsem mladoletnim, ki so že na platformi. Dodan bo samo v primeru, če boste svoj profil povezali s Facebookom, pri čemer se bodo podatki avtomatsko sinhronizirali.


S to posodobitvijo lahko sedaj "Business" in "Creator" profili nastavite starostno omejitev za svoj račun. To pomeni, da npr. uporabniki mlajši od 18 let (če izberete to starostno mejo) ne bodo videli objav oz. celotnega profila.Poleg tega, lahko omejitev nastavite tudi za točno določeno državo. Npr. v Sloveniji je starostna omejitev za pitje alkoholnih pijač 18+, medtem ko je v Ameriki 21+. V tem primeru bi bilo tako smiselno omejiti vidnost vaših objav glede na državo.


Glede na to, da je Instagram izredno priljubljen tudi med mlajšimi uporabniki in hkrati poln objav z občutljivo vsebino, je bilo dodajanje starostne omejitve nujno potreben korak za zaščito mladoletnih.NOVE MOŽNOSTI PRI "CREATE MODE"


V oktobru je Instagram predstavil nov story meni in en mesec kasneje smo že deležni prvih posodobitev. Dobili smo "Mentions" način, ki omogoča hitrejše deljenje storyjev na katerih ste označeni in "Shoutouts" možnost, ki vsebuje različne šablone na katerih lahko označite druge profile ter jih delite na svojem storyju.
"LAYOUT"


"Layout" je nova šablona, ki jo najdete v story meniju med "Boomerangom" ter "Superzoomom" in omogoča, da na en story naložite več slik hkrati. Prej so uporabniki za to uporabljali zunanje aplikacije, sedaj pa ne bodo rabili zapustiti Instagrama. Funkcija omogoča 6 različnih šablon, v katere lahko slike in videe nalagate sproti ali pa jih izberete iz galerije na telefonu. Slikam lahko prilagajate velikost in postavitev.
INSTAGRAM FROM FACEBOOK


Kot smo napovedali v mesecu avgustu, je Facebook želel še dodatno poudariti njegovo lastništvo nad Instagramom. Ob prihodu v aplikacijo nas sedaj pričaka napis Instagram from Facebook, prav tako ga najdemo tudi v meniju pri nastavitvah.

V TESTIRANJU


"NUDGE"


Na konferenci F8 v aprilu je Instagram napovedal konkretne rešitve s katerimi se podajajo v boj proti nasilju na spletu. Ena od teh je bila tudi funkcija "Nudge", ki v Ameriki sicer že deluje, pri nas pa je kljub napovedim zaenkrat še nismo zasledili. Ta naj bi uporabnike opozorila preden objavijo žaljiv ali neprimeren komentar. Sedaj želijo to uvesti tudi pri pisanju opisa pod objavami. Če opis, ki ga napišete, zaznajo kot neprimerenega vas o tem preventivno opozorijo, delitev slike/videa pa vam ne bo onemogočena. Neprimerne komentarje oz. po novem tudi opise algoritem zazna na podlagi objav, ki so bile v preteklosti na Instagramu že označene kot neustrezne in žaljive.

GOVORI SE

"POSES MODE"


Instagram dela na posodobitvi, ki bi prinesla nov način v story kamera meniju. Ta bi nam omogočila, da posnamemo 4 slike na vsake 3 sekunde, ki bi bile nato samodejno združene skupaj v en posnetek - "Stop-motion".SHRANJEVANJE STORYJEV DIREKTNO V ARHIV


Prišla naj bi možnost, da pred objavo, ustvarjen story direktno shranimo v naš arhiv, za razliko od zdaj, ko se nam story shrani v arhiv le, če ga objavimo in pustimo na našem profilu polnih 24h.


VIBRIRANJE OB VŠEČKANJU


Po novem naj bi vaš telefon, ob všečkanju slike na Instagramu, zavibriral.


 

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page