top of page

Top posodobitve Instagrama - JUNIJ in JULIJ 2019



V juniju in juliju je Instagram večinoma počival z lanisranjem posodobitev. Dobili smo sicer nov izgled profila, ki smo ga po vseh testiranjih že nestrpno pričakovali, vendar je to skoraj edina ključna posodobitev, ki smo jo zaznali. Mesec junij je bil predvsem v znamenju #pridemonth, julij pa posvečen boju proti neprimernim vsebinam. Po novostih, ki jih je v maju dobila "Explore" stran, se je sedaj začelo govoriti še o prihodu oglasov, ki naj bi se začeli pojavljati med predlaganimi vsebinami. Več si preberite v članku.



POSODOBITVE


NOV IZGLED PROFILA


Po nekaj mesecih testiranja novega dizajna, smo v juniju vsi uporabniki dokončno dobili poenoten izgled profilov. Ker se ta od prejšnjih nekoliko razlikuje, si poglejmo kaj je novega v končni verziji:


  • Prva očitna razlika je postavitev gumbov na profilu uporabnikov, ki jim sledimo. "Follow", "Message" in "Contact" (v kolikor ima oseba "Business" profil) gumbi so po novem takoj nad highlightsi. Če gledamo svoj osebni profil, pa na tem mestu vidimo tudi "Edit Profile" in "Promotions" ("Business" profil).



  • Celoten dizajn na prvi pogled izgleda bolj pregleden, minimalističen in čist.


  • Novost so posodobljeni zavihki nad profilom. Ikona, ki je omogočila skrolanje po uporabnikovih objavah navzgor in navzdol, je sedaj združena z mrežno postavitvijo. Nova sta zavihka IGTV in Shop (v kolikor imate vzpostavljeno trgovino - "Shoppable photos"). Zadnji zavihek ostaja isti - "Tag section" oz. zbirka slik na katerih vas označujejo drugi.


  • Za ogled celotnega opisa profila (BIO), bo po novem potrebno nanj klikniti ("Show more"), če je ta daljši od 4 vrstic.



  • Do arhiva, kjer se shranjujejo vaše že objavljene slike in storyji bomo zdaj dostopali iz menija desno.




"PRIDE MONTH"


V čast mesecu ponosa, so uporabnikom omogočili, da si ti Instagram obarvajo mavrično. Novo posodobitev ste lahko zasledite pri uporabi #lgbtq, #bornperfect, #equalitymatters, #accelerateacceptance, #pride2019 in podobnih hashtagov na vaših storyjih in v DM-u. Ustvarjen je bil tudi poseben #UntoldPride, s katerim so želeli ozaveščati kaj pomeni biti LGBTQ+ in omogočiti medsebojno povezovanje.



Instagram se vseskozi trudi izboljšati počutje in občutek varnosti vseh uporabnikom, zato so v sodelovanju z The Trevor Project izdali tudi spletni "LGBTQ+teen guide", ki ozavešča in pomaga LGBTQ+ skupnosti. V skladu s tem, so dodali tudi dodatne možnosti pri izbiri spola na Instagram profilu.


OPOZORILO PRED IZBRISOM RAČUNA

Instagram bo sedaj uporabnike, katerih dejavnosti so proti pravilom aplikacije, opozoril preden bo njihov račun izbrisan. To bo rešilo neprijetnosti tistih, ki so bili negativno presenečeni ob izgubi profila dejansko čez noč, brez predhodnega opozorila. Pogosto je prihajalo do pritožb nad neutemeljenimi izbrisi, zato bo v nekaterih primerih omogočena tudi možnost ugovora. To bo mogoče narediti preko centra za pomoč ali po novem kar direktno iz aplikacije.




V TESTIRANJU


OGLASI NA EXPLORE STRANI


Po spremembah na "Explore" strani, ki smo jih dobili prejšnji mesec (več si lahko preberete tukaj), je Instagram v juniju že začel testirati novo posodobitev. Na "Explore" stran morda prihajajo oglasi, ki pa se bodo na začetku pojavljali samo, ko boste kliknili na objavo in začeli brskati navzdol po drugih predlaganih vsebinah.


Še vedno pa Instagram uporabnikov ne želi pretirano nadlegovati s plačanimi objavami. Njihovo razmišljanje je, da uporabniki na "Explore" stran pridejo z namenom iskanja nove vsebine, zato naj bi se oglasi naravno vklopili med druge objave.


Posodobitev je nova priložnost za oglaševalce, ki bodo ta prostor lahko zakupili in s tem imeli še večje možnosti za promoviranje svojih produktov oz. storitev. Tako kot do sedaj, bo tudi te oglase možno kreirati preko Facebook ads managerja.




Instagram ni želel pretirano vplivati na vsebino, ki se vsakemu posamezniku prikazuje na "Explore" strani. Kljub temu pa si do sedaj tu nihče ni mogel zagotoviti mesta, zato so bile plačane objave edini možni naslednji korak. Torej, po novem boste namesto bitke z algoritmom, lahko oglasni prostor preprosto zakupili. Instagram bo seveda moral previdno razpolagati z "Explore" stranjo, saj imajo lahko uporabniki hitro dovolj oglasov.



BOJ PROTI NASILJU NA SPLETU


Instagram v zadnjem času vedno več pozornosti posveča boju proti nasilju na spletu. Nova posodobitev prinaša spremembe tako za žrtve, kot tudi za nasilneže.


  • Prva novost spodbuja k bolj pozitivni interakciji med uporabniki, gre namreč za opozorilo, ki ga posameznik dobi, ko želi objaviti neprimeren komentar. Za to usposobljeno orodje zazna žaljiv komentar in obvesti uporabnika naj še enkrat premisli, če ga želi objaviti. Prvi testi so pokazali, da je funkcija koristna, saj v veliko primerih spodbudi, da posamezniki besedilo izbrišejo in delijo raje nekaj kar je manj žaljivo oz. škodljivo.



  • Druga novost je funkcija "Restrict", ki vam bo nudila še večjo kontrolo nad aktivnostjo drugih uporabnikov na vašem profilu. Ko nekoga označite kot "Restrict", bodo komentarji, ki jih ta oseba objavi na vaših slikah, vidni le njej. V primeru, da vam posamezen komentar odgovarja, pa ga lahko še vedno odobrite za javnost. Uporabnik, ki ste ga dali na "Restrict" tega ne bo vedel, prav tako pa ne bo videl ali ste prebrali njegova sporočila v DM-u. Funkcija je trenutno še v testiranju.



Kot pravi Instagram, je to le začetek boja proti nasilju, saj je za varno okolje na družbenih omrežjih potrebno narediti še veliko več. V kratkem torej lahko pričakujemo še več posodobitev, ki bodo poskušale rešiti omenjen problem.


 

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page