Top posodobitve Instagrama - SEPTEMBER 2020Družbena omrežja se razvijajo s svetlobno hitrostjo in enako velja tudi za Instagram, ki vsak mesec znova pridno dodaja novosti. Z vse večjim številom le teh, pa se temu primerno daljšajo tudi naši članki. Kljub njihovi obsežnosti, smo z njimi še vedno dosledni, saj se zavedamo, kako pomembno je za vas, da ste na tekočem z dogajanjem. Ne samo to, hkrati so odlična pomoč za boljši nastop vas ali vaše znamke na Instagramu.


September je sicer prinesel številne nove, a manjše posodobitve. Tokrat so dali velik poudarek na samo uporabniško izkušnjo, kjer so se v veliki meri osredotočili na dizajn in detajlne funkcije. Ogromno posodobitev je na platformi trenutno v testiranju, še večji pa je seznam tistih, ki jih lahko pričakujemo v naslednjih mesecih. Več si preberite spodaj.


POSODOBITVE


BLIŽNJICA ZA USTVARJANJE VSEBIN


V začetku septembra ste lahko v levem zgornjem kotu vašega profila opazili nov + gumb. S klikom nanj, se vam odpre seznam z bližnjicami za ustvarjanje vseh možnih vsebin, ki jih Instagram ponuja - "Post", "Story", "Story highlight", "IGTV video".*V drugih državah imajo na seznamu še ustvarjanje Reels in Guides vsebin, ki jih pri nas še ni.GUIDES - NASTAVITEV ZASEBNOSTI


Prišla je nova posodobitev namenjena Guides objavam, ki jih kot že zgoraj omenjeno, v Sloveniji še nimamo. Več o tem, kaj sploh so, si lahko preberete v updateu maj, tukaj. Na kratko pa, gre za vrsto vsebin, ki delujejo kot nekakšne blog objave/priročniki/vodiči sestavljeni iz vaših objav ali objav drugih uporabnikov ter pripisom vašega mnenja.Kljub temu, da jih v Sloveniji še ne moremo ustvarjati, pa lahko vaše objave uporabijo tisti, ki to možnost imajo. Nova posodobitev vam daje več nadzora nad tem, ali to lahko storijo. Med nastavitvami smo tako dobili gumb za izklop: "Settings" - "Privacy" - "Guides" - "OFF/ON.
ZVONČEK


Dobili smo tudi novo ikono - zvonček - za nekatera obvestila na "Activity" zavihku, npr. ob odgovorih na "Question" nalepke.
PRELOM VRSTICE


Če ste kdaj poskušali delati presledke v Instagram opisih, potem veste, da "Enter"/"Return" tu ne deluje oz. ni, vse do sedaj! Za njihovo ustvarjanje smo si morali tako pomagati z dodatnimi spletnimi stranmi oz. aplikacijami. Po novem, to ni več potrebno! Ob pisanju teksta lahko dodate novo vrstico, ki jo bo pri objavi Instagram sedaj zaznal. Naredite lahko največ eno prazno vrstico!
PODNAPISI


Kot smo napovedali v avgustu, so na Instagram prišli podnapisi. No vsaj gumbi, ki omogočajo priključitev le teh. Vklopite si jih lahko v nastavitvah: "Settings" - "Account" - "Captions" - "Auto-generated captions" - ON, ali pa tik pred objavo IGTV videa s klikom na "Advanced settings" - "Accessibility" - "Auto-generated captions" ON. Po naših testiranjih sicer še nismo zasledili, da bi dejansko delovali tako kot je treba, zato bomo o tej posodobitvi ponovno govorili v prihodnjih mesecih, ko bomo imeli več informacij.Funkcija bo izjemno uporabna, ker večina uporabnikov videe, vsaj na začetku, gleda z izključenim zvokom, saj se tako ponavadi tudi začne "Auto-play".SHRANJEVANJE IGTV VIDEOV


IGTV videe si lahko po novem shranite, in sicer v zavihek "Saved", do katerega dostopate na vašem profilu. Oglejte si jih kasneje, ko boste za to imeli čas oz. si jih kadarkoli predvajajte ponovno.
NOV ZAVIHEK V HIGHLIGHTIH


Ko urejate posamezen highlight, boste opazili nov zavihek "Stories". Z njim enostavno dodajajte storyje direktno iz arhiva brez, da bi za to rabili highlight zapustiti. Posodobitev je zamenjala daljšo pot, ko smo highlighte polnili iz arhiva, do katerega smo dostopali na profilu.
LAYOUT NAČIN


Pri "Layout" načinu smo v septembru dobili novo oznako "Update", ki je naznanila dve spremembi. Prva je prestavljen meni za izbiro načinov postavitve mreže, druga pa možnost, da slike sedaj brišete mešano in ne od zadnje proti prvi, kot prej. Kako? Pritisnite in držite prst na izbrani sliki, da se pojavi ikona za koš.
"CLOSE FRIENDS" OZNAKA


Instagram je oznako, ki nam pove, da je uporabnik objavil story za najbližje prijatelje, sedaj spremenil v interaktivni gumb. S klikom nanj se odpre okno z razlago oznake in bližnjico do akcij urejanja seznama - "Edit your Close Friends List".
ODSTRANJEVANJE SLEDILCEV


Uporabnike, ki nam sledijo, smo do sedaj odstranjevali tako, da smo na profilu odprli seznam "Followers", poiskali določenega posameznika in ob njegovem imenu kliknili na gumb "Remove". Po novem lahko uporabnika odstranite iz seznama vaših sledilcev tudi direktno na njihovem profilu, s klikom na tri pikice in nato "Remove Follower".
PRENOVLJEN DIZAJN


September je prinesel manjšo spremembo pri dizajnu ob objavi storyjev. Meni z možnostmi delitve se sedaj namreč pokaže iz spodnjega dela ekrana.
ODSTRANJEVANJE CLOSE FRIENDS


Dobili smo nov gumb, ki z enim klikom sprazni seznam bližnjih prijateljev. Kje? Na profilu kliknite na tri črtice - "Close friends" in izberite "Remove All".
DM x MESSENGER


Konec septembra je Instagram uradno napovedal združitev DM-a in Facebook Messengerja. Ta naj bi prinesla združene pogovore iz obeh omrežij in pa prihod številnih novih funkcij. Več o njih in vseh spremembah, ki jih bo integracija prinesla, objavimo takoj, ko bo posodobitev prišla. Sprva bo na voljo le za izbrane države, med katerimi pa ni nujno, da bo tudi Slovenija.
AMERIKA


VOLITVE


Kot smo govorili že v updateu prejšnji mesec, je Instagram to leto prevzel pobudo za spodbujanje državljanov k udeležbi na volitvah. V skladu s tem, bodo v predvolilnem času na platformi obveščali uporabnike o vseh najnovejših informacijah. Za ameriške državljanje so pripravili oglase na News feedih in Storyjih, ki podajajo informacije o tem, kako se registrirati in kakšna so pravila. Hkrati želijo z njimi uporabnike spodbuditi k udeležitvi volitev.


Skladno s tem so v zadnjem mesecu dobili tudi kar nekaj novih nalepk, prihaja pa tudi "I voted" nalepka, ki jo bodo pri Instagramu lansirali na dan volitev. Ko jo bodo posamezniki na svoj story objavili, bodo njihovi sledilci s klikom nanjo preusmerjeni na "Get to the Polls", kjer bodo našli nadaljna navodila za udeležbo na volitvah.Kot zanimivost naj povemo še, da sta tako Instagram kot Facebook pristopila do izbranih uporabnikov in jih pozvala naj deaktivirajo svoje račune vse do državnih volitev, v zameno za plačilo. Posamezniki lahko na ta način zaslužijo med 10 in 20 dolarjev na teden. Akcija je del opravljanja poglobljene raziskave o tem, kako na rezultate volitev vpliva prisotnost na družbenih omrežjih. Kaj pa vi, bi sprejeli takšno ponudbo?V TESTIRANJU


MENJAVA GUMBOV


Ste odprli aplikacijo in vas je zmedla drugačna postavitev gumbov? Imajo vaši prijatelji drugačen dizajn, kot vi? Brez skrbi, gre le za testiranje različnih verzij razvrstitve gumbov, ki jo bo v prihodnjih mesecih pri naključnih uporabnikih izvajal Instagram. Trenutno so v testiranju tri različne verzije, in sicer se menjavajo pozicije dostopa do DM-a, video vsebin, Explore strani in Shopa. Za lažjo predstavo, si oglejte spodnje slike:EMOJI BLIŽNJICA


Pri nekaterih uporabnikih je v testiranju bližnjica, ki vam ponudi +2 emojija za hitro komentiranje pod objavo.
"SELECT MORE" v DM-u


Funkcija, ki vam v DM-u ponudi možnost označevanja večih pogovorov, je trenutno na voljo le za nekatere uporabnike. Omogoča, da več pogovorov hkrati premaknete pod "General" oz. "Primary", jim dodate "Flag", "Mutate" ali pa jih izbrišete.
"DUAL" NAČIN


V testiranju je tudi nov način - "Dual", ki omogoča ustvarjanje dveh fotografij oz. videov znotraj enega storyja, pri čemer je en namenjen sprednji, drug pa zadnji kameri.
VELIKI KROGI STORYJEV