Top posodobitve Instagrama - OKTOBER 2019

Updated: Nov 14, 2020Prejšnje mesece nismo zabeležili veliko novih posodobitev, se je pa zato Instagram v oktobru več kot oddolžil za nazaj. Dobili smo namreč več pomembnih novosti in kar nekaj zanimivih napovedi za prihajajoče mesece. Med glavne posodobitve lahko definitivno štejemo dodatno aplikacijo "Threads", po mesecih testiranja pa sta tukaj tudi prenovljen meni story kamere in funkcija "Restrict". Mesec je močno zaznomovala tudi ukinitev "Following taba".


Če vas vse te posodobitve ne navdušijo, pa vam lahko povemo, da boste morda kmalu s pomočjo "Augmented "Reality" preizkušali izdelke vaših najljubših znamk kar v sami aplikaciji. Ste pripravljeni izvedeti več? Preberite si v spodnjem članku.POSODOBITVE


THREADS


Instagram je lani novembra predstavil opcijo "Close Friends" in s tem uporabnikom omogočil ustvarjanje ločene liste prijateljev, s katerimi lahko delimo storyje, ki so vidni le njim. Sedaj je naredil še korak naprej in uporabnikom ponudil ločeno aplikacijo imenovano Threads from Instagram, ki je namenjena hitremu pošiljanju slik/videov in sporočil zgolj z vašimi najbližjimi prijatelji, torej s tistimi, ki jih imate dodane med "Close Friends".


Kako lahko uporabljam aplikacijo Threads?


- Delite slike in videe:


Ideja "Camera first" je bila definitivno ključnega pomena pri ustvarjanju aplikacije Threads. V prvem oknu se vam namreč odpre kamera, s katero lahko hitro in enostavno pošljete vsebino vašim prijateljem. Podobno kot pri Snapchatu, kar pa ni nič presenetljivega, saj smo že vajeni, da si aplikacije med seboj rade "sposojajo" uspešne funkcije ena druge.


Naredite si bližnjice in vsebino direktno ustvarite za posameznika ali skupino. Določite jih lahko pri prvi prijavi v aplikacijo ali nastavite kasneje pod "Settings" - "Customise Camera".Tudi tu lahko določite kako bo prejemnik videl vašo vsebino - "View once", "Replay" ali "Keep in Chat".- Pošiljajte sporočila:


Če iz začetne kamere podrsate navzdol se vam odpre "Inbox", kjer se nahajajo zasebna sporočila oz. nekoliko prilagojen DM. Sporočila so bolj pregledna in hitreje dostopna kot v sami aplikaciji Instagram. Kar pa je najpomembnejše, da so tu zbrani samo vaši najbližji.Sporočila se vam bodo prikazovala tako v Threads aplikaciji, kot tudi na Instagramu, kje pa boste nanje odgovarjali se odločite sami.


- Nastavite status:


Kot največjo novost v aplikaciji Threads lahko izpostavimo možnost nastavitve statusa, ki se bo pokazal vašim bližnjim prijateljem. Izbirate lahko med ponujenimi 👍 (free), 🚫 (busy), 📚 (studying) ..., kreirate svoje npr. 😈 (getting into trouble) ali vključite možnost "Auto Status", ki bo določen avtomatsko, glede na vaše gibanje, lokacijo in tudi baterijo vašega telefona. Če imate npr. malo baterije, bodo vaši prijatelji tako vedeli, zakaj jim kar naenkrat ne odpisujete več.Status je namenjen temu, da sporočite kaj delate in ne kje ste. Morda bo nekoga spodbudil, da vam piše za druženje ob kavi ("Free" ali "Bored"), ali pa se odloči, da vas pusti na miru ("Busy" ali "Studying"). V kolikor vaše aktivnosti ne želite deliti, ga enostavno izključite.


- Upravljajte s seznamom "Close friends":


Tudi znotraj aplikacije dodajajte ali odstranjujte prijatelje na seznamu oz. ustvarjajte skupine.- Izbirajte med 5 temami:


Spremenite barve aplikacije glede na vaše želje (npr. Midnight za isti učinek kot ga ima "Dark mode"). Temo lahko nastavite ob prijavi v aplikacijo ali pa v "Settings" - "Themes".
STORY MENI


Marca letos se je začelo govoriti, da Instagram prenavlja dizajn story menija. Po mesecih testiranja smo v oktobru končno dobili nov izgled. Največja sprememba je način "Create", ki prinaša nove zabavne funkcije za deljenje vsebine z vašimi sledilci.Kaj je novega?


Spremembe v dizajnu:


Prestavljen je gumb za vključitev bliskavice in obrnitev kamere v selfie načinu, do AR filtrov po novem dostopamo s skrolanjem v desno (Instagram filtri) ali levo (shranjeni filtri drugih uporabnikov).


Nov način "Create":


- "Type mode": imeli smo ga tudi v prejšnji verziji, vendar je sedaj združen v novem načinu "Create". Gre za bližnjico, ki nam omogoča hitro ustvarjanje storyja samo z besedilom.


- "Templates": ponuja poljubne šablone kot so "Quote of the day", "What am I listening to", "Top Three Accounts To Follow" ... Vržite kocko in Instagram bo izbral namesto vas, vse kar morate naredite je izpolniti story s svojimi odgovori in objaviti.- GIF: omogoča dodajanje GIF-a kot ozadje storyja.- "On this day": Instagram vam predlaga, da ponovno delite vsebino, ki ste jo objavili na isti dan, leto ali več nazaj.Opcija #tb je sicer možna že vse od začetka tega leta, ker pa je malo bolj skrita je mnogi morda sploh niste opazili. Najdete jo tudi pod Profile - *** - Archive - Memories - On This Day - Share. Vsekakor uporabni funkciji za tiste dni, ko vam zmanjka vsebine za na story.- Nalepke: še hitreje ustvarite nalepke "Poll", "Countdown", "Quiz" in "Questions" ter s klikom na kocko uporabite zabavne ideje Instagrama."Create mode" ponuja nove možnosti ustvarjanja z dodanimi predlogi, ki vam lahko pomagajo kreirati vsebino, če potrebujete inspiracijo za objavljanje storyjev. Kljub temu, da je Instagram bolj osredotočen na "visual", pa želi spodbuditi tudi k uporabi bolj tekstovnih objav.LOČEVANJE SPOROČIL V DM-u


Sedaj lahko sporočila ločite na "Primary" in "General". Bistvena razlika je v tem, da za tiste, ki jih boste pospravili v mapico "General" ne boste prejemali obvestil.
"RESTRICT"


Kot je izjavil Adam Mosseri, direktor Instagrama, je njihov cilj ustvariti okolje, kjer se bodo lahko posamezniki počutili varno in izražali svoje mnenje, brez strahu pred kritiko, negativizmom in ustrahovanjem. V skladu s tem je tudi nova posodobitev, ki smo jo napovedali v updateu junij in julij - "Restrict". Ta bo, podobno kot "Remove", "Report", "Block" in "Mute" omejevala nezaželene dejavnosti uporabnikov.Ker uporabniki neradi blokirajo ali prijavljajo posameznike, ki se poslužujejo spletnega nasilja, je sedaj tukaj bolj diskretna opcija. Uporabite jo lahko na dva načina:


1. "Restrict" uporabnika


- omejite osebo ne da bi ona to vedela. Vsi njeni komentarji bodo vidni samo vam ter njej in o njih ne boste obveščeni.


- Sporočila, ki vam jih pošlje v DM, se bodo avtomatsko prestavila pod "Request messages". Za njih ne boste prejeli obvestil in oseba ne bo videla kdaj in če jih preberete. V kolikor se kasneje odločite, da jo boste odstranili iz "Restrict" seznama, bodo njena nova sporočila od zdaj naprej šla direktno v DM.


- Oseba ne bo videla kdaj ste aktivni na Instagramu (če imate to funkcijo vključeno).


Posameznika omejite pod "Settings" - "Privacy" - "Restricted accounts" ali direktno na profilu s klikom na *...* "Restrict".2. "Restrict" komentarja

Omejite lahko tudi vidljivost samo določenega komentarja. Vedno ga lahko odobrite nazaj, da bo viden vsem.