top of page

Idealne velikosti in dimenzije Instagram vsebin za 2018

Updated: Nov 3, 2018



Ko smo na Instagram še nalagali kvadratne fotografije, je bila optimizacija objav zelo enostavna. Instagram je dovolili zgolj eno orientacijo in jo sam tudi prilagodil, vse, kar smo potrebovali, je bil opis, nekaj hashtagov in klik za objavo.


Danes je stvar že veliko bolj zapletena. Nalagamo lahko navpične ali vodoravne fotografije, videoposnetke, dobili smo storyje, IGTV, Instagram Live ... Vse to načrtovanje objav nekoliko oteži, sploh če ne vemo, kakšne so primerne dimenzije in formati za Instagram.


V pomoč uporabnikom in administratorjem profilov smo spisali vodič za velikosti in dimenzije objav, kot te veljajo v letu 2018. Na enem mestu imate tako zbrane vse podatke za optimalne velikosti in razmerja fotografij in videoposnetkov.



Razumevanje razmerja stranic in velikosti


Dva glavna pojma, ki ju potrebujemo za razumevanje kvalitetnih objav, sta razmerje in velikost.


Razmerje stranic (angl. aspect ratio) razumemo kot odnos med širino in višino slike. To zapišemo npr. 4:5 ali 9:16, pri čemer prva številka predstavlja širino, druga številka pa višino.


Pojem velikost (angl. size) pa se nanaša na število pikslov po širini in višini fotografije ali posnetka. Tudi velikost izrazimo z dvema številkama - prva predstavlja širino, druga pa višino. Kvadratna fotografija bi tako na primer imela velikost 1080 x 1080px (px =pikslov).


Aplikacija danes sama omogoča, da ohranite horizontalno ali vertikalno fotografijo, lahko pa jo prilagodi kvadratnemu obrezu. To uravnavate s klikom na ikono levo spodaj, ko nalagate fotografijo.



Instagram podpira fotografije in posnetke, katerih širina je med 320px in 1080 px. V praksi to pomeni, da bo vsebino, ki je manjša od 320px povečal/razširil do te mere, vsebino, ki je večja kot 1080px pa pomanjšal do te mere. Tu ponavadi naletimo na tipično težavo pri obrezovanju, saj se odločamo med tem, ali bi objavili "več neba ali več tal". Se tudi vam dogaja, da imate za objaviti "preveliko" sliko? Poglejte si spodnji primer:



Trik:

Ko se odločite, da bi na primer več neba, a vam narobe hodi, ker ne veste, kako bo fotografija na koncu prikazana na vašem profilu, kliknite "Next". Spodaj se vam v predogledu pokažejo različni filtri - tam je fotografija vidna s takšnim izrezom kot bo kasneje na feedu profila.



Ko na Instagramu delite fotografijo ali video, se shranijo različne velikosti te fotografije oz. posnetka. Kar bo dejansko prikazano na Instagramu (tako v aplikaciji kot na spletni strani) je običajno veliko manjše kvalitete od naloženega. Tako bo tudi fotografija širine 1080px kompresirana v manjšo velikost (običajno med 1.81 in 2.24-krat manjšo).


Glede na to, da Instagram sam "stisne" vaše fotografije in posnetke, je velikost pri nalaganju sploh še pomembna?


Seveda! Čeprav se kvaliteta zmanjša, to nikakor ne pomeni, da se nehate truditi za visoko resolucijo. Samo v tem primeru se namreč kvaliteta slike ne bo tako drastično zmanjšala. Ne poskušajte pa iz tega razloga nalagati slike z ultravisoko resolucijo, npr. 5400px x 5400px, saj to dejansko negativno vpliva na kvaliteto!



Optimalna velikost fotografij (za feed)



KVADRATNA FOTOGRAFIJA

- razmerje stranic 1:1

- velikost 1080 x 1080px


HORIZONTALNA (LANDSCAPE) FOTOGRAFIJA

- razmerje stranic med 1.91:1 in 16:9

- velikost 1080 x 608 px


VERTIKALNA (PORTRETNA) FOTOGRAFIJA

- razmerje stranic 4:5 (vse, kar je več od tega, npr. 4:6 ali 4:7 Instagram obreže)

- priporočena velikost 1080 x 1350px


Trik:

Na feedu uporabljajte vertikalne fotografije, saj te zavzamejo celoten ekran. Tako je efekt pri uporabnikih (gledalcih) veliko večji. Ko scrollate po feedu vam horizontalna fotografija hitro "pobegne" oz. je na ekranu tudi že naslednja objava, pri vertikalni objavi pa bo vsa pozornost na vaši fotografiji. Poglejte si spodnjo primerjavo:




Optimalna velikost videoposnetkov (za feed)



KVADRATNI VIDEOPOSNETEK

- razmerje 1:1

- velikost čim bližje 1080 x 1080px


VODORAVNI POSNETEK

- priporočeno razmerje 16:9

- pri navedenem razmerju mora biti velikost okoli 1080 x 607px


NAVPIČNI POSNETEK

- razmerje maksimalno 4:5 (sicer obreže)

- velikost 1080 x 1350px



Optimalna velikost materiala za story


Storyji delujejo drugače kot objave za feed. Pri materialu za story imate veliko več manevrskega prostora, vse dokler je minimalno razmerje stranic 1.91:1, maksimalno pa 9:16. Ker se običajno vseeno trudimo, da story zavzame celoten ekran, priporočamo uporabo 9:16 pri velikosti 1080 x 1920px.



Nekaj koristih nasvetov za kreativno urejanje storyjev si sicer lahko preberete v InstaCoach članku, ki ga najdete tukaj.



Optimalna velikost za IGTV


Videoposnetki na IGTV-ju so vedno navpični, saj je bila platforma narejena za gledanje vsebin na mobilnih telefonih. Kot navaja Instagram so primerne dimenzije med 4:5 in 9:16 (čeprav je priporočeno razmerje 9:16). To pomeni, da mora biti posnetek velikosti 1080 x 1350px za razmerje 4:5 in 1080 x 1920px za razmerje 9:16.



Še ena informacija, na katero je vredno opozoriti, je velikost naslovne slike za IGTV video (cover photo). Tukaj Instagram priporoča razmerje 1:1.55 in velikost 420 x 654px.


Popoln vodič, kako začeti svoj IGTV kanal in naložiti vsebine, najdete tukaj.


Optimalna velikost za Instagram Live


Tako kot IGTV, je tudi Instagram Live mišljen za vertikalne posnetke. Za razliko od IGTV-ja, kjer videoposnetek pripravite vnaprej, pa Live deli posnetek v živo iz vaše mobilne naprave, tako da bo razmerje stranic vedno takšno, kot je polna širina in višina vašega zaslona (običajno 9:16).



 

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page