top of page

Vse TOP v letu 2020

Updated: Jan 18, 2021Na podlagi česa merite leto 2020? V dnevih preživetih s prijatelji? Sončnih zahodih na plaži? Mesecih v karanteni ali spraznjenih flaškah z razkužili? Ne glede na vse, kar se je zgodilo, smo dobili skupni parameter, in sicer močno povečan čas, ki smo ga preživeli na Instagramu.


Leto 2020 je bilo idealno za grajenje prepoznavnosti sebe ali svoje znamke na družbenih omrežjih. Čas, ki nam ga je ponudilo to leto, je prinesel več ustvarjalnosti, objavljenih vsebin in s tem tudi večje možnosti biti viden. Z večjo prisotnostjo so profili rastli hitreje, podelilo se je še več všečkov, iz dolgčasa pa so se ustvarili tudi številni novi trendi. V spodnji posodobljeni različici vsakoletnega članka vse top v novem letu, si lahko preberete komu se je letos uspelo zavihteti na vrh in kaj je najbolj odmevalo.


TOP 3


Uporabniki z največ sledilci

Vodstvo je tudi letos obdržal nogometaš Cristiano Ronaldo, ki je med uporabniki še vedno izjemno priljubljen. Že tretje leto zapored je namreč prvi na lestvici, pri čemer je od lani pridobil kar 56 milijonov novih sledilcev. Do sprememb ni prišlo niti na drugem mestu, kjer ostaja pevka Ariana Grande in na tretjem, ki ga zaseda igralec "The Rock". Vsi trije so letos prešli mejo 200M, prvemu pa je to seveda uspelo Cristianu.


*Čeprav uradnega profila Instagrama ne uvrščamo na seznam, ima ta na platformi še vedno največ sledilcev - 383M!


1. Cristiano Ronaldo (252M) - @cristiano

2. Ariana Grande (214M) - @arianagrande

3. Dwayne Johnson (210M) - @therock


Najbolj všečkana fotografija

Na prvem mestu ostaja slika jajca, kamor se je dramatično zavihtela lani v začetku leta. Objavljena je bila z namenom podreti rekord v številu všečkov, ki ga je takrat držala Kylie Jenner. Zgodbo o tem, kako je jajcu Eugenu uspelo premagati Kylie, si lahko preberete v lanskem članku. Kljub temu, da z veliko prednostjo ostaja najbolj všečkana slika na Instagramu, pa se je njegov "hype" sedaj nekoliko polegel. Število sledilcev na profilu namreč že nekaj časa strmo pada.


Spremembe tokrat beležimo na drugih dveh mestih. Lansko leto sta bila tukaj Kylie Jenner in raper xxxTentacion (Jahseh Dwayne Ricardo Onfroy), letos pa mesto druge najbolj všečkane fotografije zaseda slika Cristiana Ronalda s pokojnim Diegom Maradonno ter tretje mesto, objava na profilu Chadwicka Bosemana, ki je sledilcem naznanila njegovo smrt.


3. Chadwick Boseman (19.1M)Znamke z največ sledilci

Lestvica znova ostaja nespremenjena. Prvo mesto že vse od leta 2017 drži National Geographic, ki se mu še vedno nihče ni uspel približati. Sledita mu znamki Nike in Vicotira's Secret.


1. National Geographic (149M) - @natgeo

2. Nike (127M) - @nike

3. Victoria's Secret (68.9M) - @victoriassecretNajhitreje do 1M sledilcev

Letos dodajamo še eno lestvico, in sicer top 3 profile, ki so najhitreje prišli do 1M sledilcev. V 2020 je namreč rekord uspelo podreti kar dvema. Prvi je bil Sir David Attenborough, ki ga je nato sredi novembra za 43min premagal vsem dobro poznani igralec Rupert Grint iz filmov Harry Potter. S tem se je zapisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov. Na tretjem mestu je Jennifer Aniston, ki je vodstvo držala v letu 2019.


1. Rupert Grint (4h 1 min) - @rupertgrint

2. Sir David Attenborough (4h 44min)

3. Jennifer Aniston (5h 16min) - @jenniferaniston


*Sir David Attenborough si je po samo dveh mesecih na Instagramu, profil nato izbrisal.
TOP #


Največkrat uporabljeni hashtagi

Še ena lestvica, ki ostaja enaka. Peto leto zapored je na prvem mestu #love, ki si je očitno zagotovil dovolj prednosti, da rekorda nihče ne more premagati. Tudi na drugih dveh mestih ni prišlo do sprememb, in sicer sta tu še vedno #instagood in #fashion.


1. #love (1.9B)

2. #instagood (1.2B)

3. #fashion (902M)
TOP TRENDI


V 2020 smo bili na Instagramu deležni številnih trendov, od raznoraznih interaktivnih AR filtrov, obuditve funkcije LIVE, objavljanja kolažov slik iz družbenih omrežij, podpiranja šibkejših skupin in slikanja z blazinami namesto oblek (#pillowchallenge). Glede na to, da nas je večina letos preživela več časa online, ni čudno, da je bil tudi Instagram poln izzivov, ki so nas zabavali in nam krajšali dni. Za vas smo izbrali štiri top trende, ki so po našem mnenju najbolj zaznamovali leto 2020.

Prvi izziv, ki je vzbudil našo pozornost že takoj v januarju 2020, je po naključju začela Dolly Parton. Na svoj Instagram profil je objavila kolaž s 4 slikami, kjer se na vsaki predstavlja na enem od družbenih omrežij - LinkedIn, Facebook, Instagram in Tinder. Trend je hitro prevzel Instagram in v samo treh dneh je bil hasthag uporabljen več kot 15.000 krat, danes pa že več kot 476.000 tisočkrat. Hitro so se mu pridružili številni zvezdniki in trend dvignili še na višji nivo.Junija so platformo preplavile črne objave. V znak solidarnosti gibanja #blacklivesmatters, so uporabniki po celem svetu na svoj feed pričeli z objavljanjem črnih fotografij, s pripisanim #blackouttuesday. Pod tem hashtagom se je torej samo na črni torek objavilo več kot 20 milijonov objav. Močno akcijo je sprožil zloglasen primer Georgea Floyda, žrtve rasizma in policijske brutalnosti, ki se je končala z njegovo smrtjo, le ta pa še danes odmeva po številnih socialnih medijih. Namen akcije je bil preplaviti družbena omrežja in s tem opozoriti na svetovno problematiko ter hkrati spodbuditi k dodatnemu izobraževanju oz. pridobivanju informacij. Gibanju so se priključili številni zvezdniki, podjetja, organizacije, glasbene založbe in posamezniki. Tudi v Sloveniji je gibanje podprlo mnogo manjših in večjih vplivnežev in s tem spodbudilo, da se pri nas ozavešča o problemu rasizma.Kmalu po #blacktuesday je sledil nov trend, ki je julija potihem zajel Instagram - objavljanje črnobelih slik žensk na feedih in storyjih. Fotografije so se zbirale pod #challengeaccepted, ki danes beleži več kot 6.4 milijonov objav. Kljub temu, da je bil izziv prvotno namenjen ozaveščanju o umorih žensk, ki se dogajajo v Turčiji, se je pomen na Instagramu nekoliko izgubil. Postal je način za podporo ženske skupnosti. Zaokrožil je namreč kot viralno sporočilo, ki so ga uporabnice dobile prek DM-a s pozivom, naj delijo črnobelo sliko in nominirajo druge ženske, ki jih navdihujejo. Izzivu so se pridružila večja imena tako v tujini kot v Sloveniji."Show me a photo of"

2020 smo zaključili s trendom na storyjih, ki je vključeval "Question" nalepko s pripisom "Show me a photo of" oz. njenih izpeljank. Sledilci so uporabnika lahko s tem pozvali naj pokaže sliko npr. iz dne 23.11., sliko iz otroštva, zadnjo sliko na njihovem telefonu v galeriji ipd., ki jo je nato objavil na storyju. Trend se je začel v tujini, a je hitro prevzel tudi slovenske uporabnike. Pridružil se mu je celo sam direktor Instagrama Adam Mosseri.


Lahko bi rekli, da ko smo zadnji teden v decembru odpirali storyje, ni bilo dneva, da trenda ne bi zasledili. Uporabnike je razdelil na tiste, ki so ga naredili, tiste, ki so ga z veseljem gledali pri drugih, ter na tiste, ki jim je šel pošteno na živce. To je sprožilo nov val posmehovalnih memsov.


TOP SLO


Za konec si poglejmo še kdo je prišel najvišje na slovenskem trgu. Na prvih 4 mestih ni prišlo do sprememb. Še vedno vodi Luka Dončić, z 1.7 milijoni sledilcev več kot lani. Sledijo mu nogometaš Jan Oblak, fashionista Maja Malnar in na 4. mestu vratar Samir Handanović. 5. mesto pa se je letos izmuznilo fitneserki Valeriji Slapnik za 2k sledilcev. Le ta sedaj pripada košarkašu Goranu Dragiću.


*Iz lestvice smo izvzeli profil Melanie Trump, saj ga ne vodi sama in inspiracijske profile, za katerimi stojijo Slovenci, pa javnosti ostajajo nepoznani.


1. Luka Dončić (5.4M) - @lukadoncic

2. Jan Oblak (1.4M) - @oblakjan

3. Maja Malnar (940K) - @majamalnar

4. Samir Handanović (535K) -@samirhandanovic

5. Goran Dragić (495k) - @the_1_dragon


 

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page