top of page

IGBlade - vaš nov najboljši prijatelj!



4 leta. Toliko časa je Instagram že tesno prepleten z mojim vsakdanjikom. Dnevno pregledujem novice, iščem nove informacije, posodobitve, preučujem algoritem, brskam za triki, kreiram nasvete in strategije … vse to z namenom, da nudim pomoč in podporo vsakemu izmed vas, ki to potrebuje. Moje delo zahteva, da sem v koraku s časom in izbrskam ter izvem vse novosti, še preden te dejansko pridejo v uporabo. Biti na tekočem z vsem dogajanjem, mi pomaga razumeti zgodbe in situacije, v katerih se znajdete. Za vse to imam svoje metode, ki sem jih v zadnjih letih dodobro izpilila, danes pa bom z vami delila eno od njih.

Februarja se je za InstaCoach odprla prav posebna priložnost. Povezali in postali smo partner platforme IGBlade, ki je na tujem trgu že dobro poznana in uveljavljena, ter velja za eno boljših na svojem področju. Od samega začetka sodelujemo tudi s podjetjem Influee – slovensko influencer marketing in "Content creation" platformo, ki na enostaven način združuje podjetja in influencerje. Skupaj se odlično dopolnjujeta in mi predstavljata močno orodje pri zagotavljanju vseh potrebnih informacij za razumevanje trenutnega dogajanja na Instagram sceni. Sta tudi eni redkih platform, ki jima v celoti zaupam in uporabljam na dnevni ravni.


Z IGBladeom sem se prvič srečala maja 2018, ko sem iskala alternativo za takrat popularen Social Blade, ki je ob izgubi dostopa do API-ja (Application Program Interface) postal zame popolnoma neuporaben. Vse od takrat tako namesto njega uporabljam IGBlade. Svojo uporabniško izkušnjo želim zdaj približati tudi vam, vas pa že vnaprej opozarjam, da bom težko objektivna in skrila svoje navdušenje 😉. Zdi se mi izredno koristna za vsakega, ki ga Instagram vsaj malo zanima ali pa mu predstavlja dejansko službo. Rada bi vas naučila, kje najti zanesljive podatke ter kako si jih interpretirati in obrniti sebi v prid, da izboljšate vaš nastop na Instagramu. Za vas sem zato v članku zbrala in podrobno predstavila osnovne informacije, njene prednosti in zanimive primere prakse, ki bodo zagotovo navdušili tudi vas. Preberite kaj zamujate!



Kaj je IGBlade?

Ste vedeli, da je praktično vsa statistika profilov na Instagramu javna? Ne pravim, da je vedno brezplačna, ampak do nje lahko na enostaven način dostopa prav vsak. Na spletu obstaja kar nekaj platform, ki posameznikom omogočajo podrobnejši vpogled v statistiko svojega profila, kot ga vidimo znotraj same aplikacije, hkrati pa tudi v statistiko profilov drugih uporabnikov. In prav to ponuja tudi IGBlade.

Podjetja se dnevno obračajo name z vprašanji o tem, ali lahko zaupajo določenim influencerjem, so njihovi sledilci pridobljeni na pošten način, se poslužujejo kakršnih koli sumljivih aktivnosti, je varno z njimi začeti sodelovanje, se splača v njih investirati? Potem pa so tukaj še posamezniki, ki postavljajo vprašanja v povezavi z dogajanjem na profilih souporabnikov in njihovi aktivnosti. Se sprašujete od kje imam odgovore na vsa ta vprašanja? Razlog je IGBlade.


Gre za platformo, s katero lahko spremljate statistiko profilov, ki jih upravljate ali profilov drugih uporabnikov. Ponuja vam celo vrsto uporabnih informacij za analizo in lažje sledenje napredka vašega dela na Instagramu. Zagotovite si vpogled v:

  • “Follower Growth” - rast sledilcev za izbrano časovno obdobje.



  • “Following Activity” - številom ljudi, ki jim profil vsakodnevno začne ali preneha slediti.



  • “Engagement Rate” – aktivnost uporabnikov na profilu.



*V kolikor vam pojem engagement ni dovolj dobro poznan, si lahko več preberete tukaj. Odkrijte o kakšnih številkah govorimo, ko gre za dober engagement!


  • “Posting habits” – kako pogosto profil objavlja.



  • “Best time to post” - optimalen čas objavljanja profila.



  • “Mentions” – s katerimi posamezniki ali podjetji profil sodeluje.



  • “Posts” - nastop objav.



  • “Demographics” - demografija sledilcev (starost, spol, kraj …).



Poleg tega vam platforma na podlagi vseh zbranih podatkov izračuna tudi povprečno rast profila na dan/mesec, predvideno rast za naslednji mesec ali več, povprečno število všečkov in komentarjev vseh objav skupaj, poda okvirno ceno, ki jo lahko zaračunate na objavo ter primerja vaš engagement rate s profili, ki imajo enako število sledilcev in na podlagi tega profil rangira (z ocenami od A+ do E).

Kar pa je najboljše - vsi ti podatki so vidni za prav vsak javen profil na Instagramu. “Stalking much?” Ja, če želite lahko to imenujemo tudi tako. Začnite spremljati, kako dela vaša konkurenca, se od njih naučiti kaj deluje in kaj ne, odkrijte vse sumljive aktivnosti (kdo uporablja bota, kupuje sledilce) ter ugotovite kdo se zares trudi in kdo se samo pretvarja. S pomočjo IGBladea si boste tako zdaj sami končno odgovorili na vsa vaša vprašanja. Ni za kaj 😉.


Kot konstantno ponavljam, statistika na Instagramu igra zelo pomembno vlogo in ni dovolj samo, da veste kako do nje dostopati, ampak jo morate znati tudi brati oz. razumeti. Pomaga vam slediti napredku in pravočasno ugotoviti, ali vaša strategija deluje ali pa jo je potrebno nekoliko prilagoditi. Mnogim sledenje številkam predstavlja tudi motivacijo, saj si z aktivnim spremljanjem le teh, začnejo v želji po boljših rezultatih, postavljati višje cilje. Vsakodnevno spremljanje številk jih tako spodbudi, da se bolj trudijo in opominja, da na cilje ne pozabijo.


Zakaj ravno IGBlade?

Z vami bom vedno delila le stvari, v katere sama 100% verjamem. Platformo hvalim in priporočam vsem bližnjim že od samega začetka, zdaj pa je čas, da najboljše delim tudi z vami. Prilagam svojih 13 razlogov, zakaj me ta platforma tako navdušuje:


  • Z vnosom profila uporabnika v bazo (če profil še ni vnešen, ga boste s 1. iskanjem vnesli vi) bo tam za vedno in ne rabite skrbeti, da bo statistika na voljo samo en mesec ali, da boste mogli za njo mesečno plačevati.


  • Platforma že v osnovi večino informacij ponudi zastonj! Za tiste, ki bi si želeli več, pa vam omogoča tudi nadgradnjo računa v IGBlade Pro, s katerim dobite dostop do še več orodij.



  • Ob zakupu Pro verzije cena ni fiksna - je popolnoma prilagodljiva glede na vaše potrebe. Sami si določite koliko profilov boste spremljali in koliko "Audience Reportov" boste mesečno zahtevali. Ti vam odklenejo vpogled v demografijo sledilcev posameznega profila.



  • Instagram ponuja možnost “Personal”, “Business” in “Creator” profila. IGBlade je na voljo za vse. Izjema so edino tisti, ki imajo zaprt profil. Do statistike teh nikakor ni možno dostopati.


  • Pregled in analiza profilov ni omejena le na tiste z več kot 1000 sledilcev, kar je pogosto pri drugih podobnih platformah.


  • Statistika je zanesljiva in točna! Podatki so ažurni, kar pa je najbolje - dopisan imate točen čas zadnje posodobitve profila!



  • Uporaba je zaradi preglednosti, funkcionalnosti in minimalističnega dizajna noro enostavna. Že ob prihodu na prvo stran, vam bo takoj jasno, o čem govorim, po 15min pa boste verjetno tudi sami enakega mnenja.


  • Ko začnete z iskanjem profilov, vam iskalnik že sam predlaga uporabniško ime (podobno kot Instagram). Minimalna funkcija, ki pa meni pomeni veliko in menim, da ima velik vpliv na uporabniško izkušnjo.



  • Profile, ki jih spremljate in pregledujete dnevno, si lahko shranite med priljubljene in vam jih ni potrebno vsakič znova iskati.



  • Za vso navedeno statistiko imajo zraven pripisano tudi razlago, ki vam pove na podlagi katerih kriterijev je bila ta zbrana in kaj točno predstavlja.



  • Ponuja možnost ustvarjanja avtomatskih “Reportov”, pri čimer si lahko nastavite ali jih želite prejemati dnevno, tedensko ali mesečno. Uporabite jih kot poročila za pregled napredka vašim nadrejenim ali pa z njimi sami lažje sledite dogajanju na vašemu profilu.



  • Platforma je dostopna na spletu in zato ne boste izgubljali časa z nalaganjem na računalnik ali telefon. Enostavno v iskalnik vpišite IGBlade in vse imate na dosegu enega klika. Poleg tega vas na njej ne oblegajo z oglasi!


  • Za uporabo platforme ni potrebno vpisati nobenega gesla oz. podati kakršnih koli osebnih podatkov! Kot vedno poudarim, zunanje aplikacije, ki to zahtevajo pogosto izkoristijo vnešene podatke, kar se kasneje lahko rezultira v izgubi objav, sledilcev ali celo izbrisanim profilom. Za to vas pri IGBlade-u ne rabi skrbeti!



Kako uporabljati IGBlade?


  1. Odprite brskalnik in v iskalnik vpišete IGBlade oz. direktno obiščite spletno mesto www.igblade.com.

  2. Vpišete uporabniško ime profila, ki mu želite pričeti slediti in odpre se vam celotna statistika.



Ja, tako enostavno je!


Za vas sem pripravila tudi pregled nad osnovnimi funkcijami, ki vam bo ob začetnih obiskih služil kot navigacija. In brez skrbi, garantiram, da boste IGBlade osvojili hitro. Zoom in 😉.



Poglejmo si še delovanje platforme v praksi. Prilagam nekaj zanimivih primerov situacij, ki jih lahko odkrijete:

  • Se posameznik poslužuje uporabe Instagram bota?


*Za vse tiste, ki ne veste kaj točno so Instagram boti, si to najprej preberite tukaj.


Kljub temu, da se večina uporabnikov zaveda slabega dolgoročnega učinka botov na profilu, se nekateri še vedno poslužujejo te strategije. Če želite prepoznati take uporabnike si oglejte spodnji sliki.

Brez bota:



Stolpci v tabeli iz leve proti desni prikazujejo naslednje podatke: posamezen dan, rast ali upad števila sledilcev uporabnika, rast ali upad števila ljudi, ki jim profil sledi, število objav in engagement. Slika ne prikazuje nobene sumljive aktivnosti.


Z botom:



Druga slika predstavlja enake podatke, vendar pri drugi uporabnici. Da uporablja bota, se vidi že na daleč. To očitno dokazuje tretji stolpec (rast ali upad števila ljudi, ki jim profil sledi), ki si ga razlagamo takole: uporabnica na dan začne slediti 200-800 ljudi, medtem ko jih naslednji dan izbriše 100-1300. Ker je to nemogoče narediti na roke (če ne drugega, te Instagram prej blokira), takoj vemo za kaj gre. Edina možna razlaga je, da to namesto nje opravlja bot. Ta razporedi število "Follow/Unfollow" na 24 ur tako, da ga Instagram algoritem ne zazna in zato ne blokira.


Da se uporabnik poslužuje uporabe bota ali se ga je v preteklosti, dokazuje tudi večja "Following" številka na njegovem profilu (+2500). Verjemite mi, nihče ne spremlja kaj počne 2500 ljudi (toliko vam jih algoritem niti ne more dnevno prikazati na "News feedu"). Normalen uporabnik na Instagramu sledi med 200-1500 ljudi.


  • Učite se od drugih. Uporabniki preizkušajo strategije namesto vas!


Kako vem, da so trenutno ena boljših in hitrejših strategij za rast na Instagramu AR filtri? Prilagam sliki uporabnice @paigepiskin, o kateri smo že pisali v updateu februar. Grafa prikazujeta drastičen dvig števila sledilcev v pičlih 8 dneh. Razlog? Eden izmed njenih AR filtrov je zaokrožil po celotnem Instagramu, TikToku in drugih spletnih mestih.



  • Ali je posameznik kupil sledilce?


Nekateri se pri rasti profila še vedno zanašajo na metode, ki jih Instagram ne odobrava, in sicer kupovanje sledilcev. Če želite odkriti ali gre za tak primer, potem bodite pozorni na eno-dnevne ali dvo-dnevne poskoke, katerih seštevek je po navadi okroglo število, ki ga platforme za kupovanje sledilcev oglašujejo. Kot primer prilagam statistiko uporabnice, ki ji sledilci konstantno padajo, vsake toliko pa se od nikoder vzame "zelen poskok".





Pri tem opozarjam, da ne obsojate vsakega, pri katerem vidite večji poskok. Aktivnosti profila posameznika morate poznati in razumeti, za to pa ga je potrebno spremljati daljše časovno obdobje. Le v tem primeru boste lahko z zagotovostjo trdili, da v času poskoka uporabnik ni bil izpostavljen objavi s strani večjega profila, internetni objavi, škandalu in je zato nakup sledilcev edina logična razlaga.


V zadnjem času sem opazila tudi, da posamezniki nakup sledilcev poskušajo skriti z nagradno igro. Ob delitvi le te, lahko namreč v kratkem času pridobijo večje število sledilcev in pri tem mislijo, da se dodatnih 1000, ki jih dokupijo, ne opazi. Got ya 😁


  • Spremljate aktualno dogajanje.


O @world_record_egg profilu smo že pisali, ko je le ta praktično čez noč doživel uspeh zaradi sprva neumne ideje, ki pa se je na koncu izkazala za briljantno strategijo (celotno zgodbo si preberite tukaj). Zanimivo je bilo spremljati njihovo eksponentno rast sledilcev, ki so jih pridobivali poleg vseh všečkov, ko so želeli premagati rekord takratne najbolj všečkane fotografije na Instagramu. Prilagam screenshot, iz katerega je lepo razvidno, kako hitro in koliko sledilcev so pridobili na dnevni ravni.



Še boljši pregled dobimo na grafu spodaj, ki prikazuje rast in upad sledilcev od januarja 2019, ko je bil profil vnešen v IGBlade bazo, pa vse do danes. Hitro opazimo, da je večji bum trajal le mesec dni, od takrat pa število sledilcev samo še pada.



Pred kratkim je večji bum doživela npr. tudi celotna ekipa popularne Netflix serije - Love is Blind. Odličen prikaz, kako se prisotnost v televizijskem šovu rezultira v +2M sledilcev v 2 mesecih. Poglejte si sami.



Da na Instagramu lahko postaneš slaven čez noč, je verjetno sedaj jasno že vsem. Upravičeni poskoki števila sledilcev zaradi izpostavljenosti, posameznih uspehov, izrednih dogodkov ali drugih vzrokov, marsikoga praktično izstrelijo med zvezde. Vse to se torej odraža tako na Instagram profilu uporabnika, kot tudi na IGBladeu.



Skrivnost je razkrita ...

IGBlade res priporočam vsem, ki želijo imeti nadzor nad svojim profilom in pregledom nad konkurenco. Z njegovo pomočjo boste izboljšali svoj nastop na Instagramu, nadgradili oz. prilagodili svoje strategije v pravo smer, začeli pametno razpolagati s svojimi sredstvi in si razložiti dejanja drugih uporabnikov. Torej, po vsem prebranem, ne vem, zakaj ste še tukaj in ne na njihovi spletni strani 😉 --> IGBlade.

 

0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page