top of page

Instagram verified: Kako do kljukice poleg imena?

Updated: Oct 2, 2018
POSODOBITEV ČLANKA DNE 3. 9. 2018


Sedaj je mogoče za "verified" profil uradno zaprositi znotraj aplikacije Instagram. Če si želite kljukice zraven imena v nastavitvah na profilu (Settings), kliknete zavihek Request Verification.
Prošnjo za kljukico lahko vloži vsakdo, osebni in poslovni profil. Za potrditev morate vpisati svoje podatke in predložiti sliko osebnega dokumenta. Vložena prošnja še ne zagotavlja, da boste potrditev res dobili. Instagram vam bo v nekaj dneh sporočil odločitev, ne bo pa za postopek zahteval nikakršnega plačila.
 


PRVOTNO BESEDILO, OBJAVLJENO 13. 8. 2018


Zdi se, da je danes na družbenih omrežjih možno kupiti praktično vse: sledilce, všečke, komentarje, promocijo ... Različni boti, ki oponašajo človeško ravnanje, namesto vas opravljajo delo in izboljšujejo engagement, težko že sploh vemo, čigavi sledilci so realni sledilci in ne kupljeni. Vse to, da bi izigrali sistem in bili videti uspešni, boljši, bolj znani. Še vedno pa na Instagramu obstaja statusni simbol, ki je prava misterija - bela kljukica na modri podlagi poleg uporabniškega imena, ki potrjuje, da gre zares za avtentičen profil točno določene osebe/znamke.


Potrjevanje profilov ("verify") je v uporabi tudi na drugih omrežjih, na primer na Twitterju in Facebooku, a vendar na Instagramu nikakor ni mogoče razvozlati formule po kateri je mogoče priti do tega znaka. Bolj kot smo raziskovali, več vprašanj se je odpiralo in zdi se, da še Instagram sam nima poenotene politike, kdo kljukico dobi. Imajo jo profili tipa Kim Kardashian z milijoni sledilcev in imajo jo skoraj neaktivni profili z manj kot 1000 sledilci. Za kljukico ne morete uradno zaprositi in ni določenega sistema, po katerem jo dobite. Kljukice se dodajajo "ročno", to pomeni, da se o tem odločajo Instagramovi zaposleni. Sami pravijo, da ne gre za poseben status, ampak zgolj za potrjevanje avtentičnosti pri profilih, ki jih drugi kopirajo oz. bi lahko izrabljali njihovo ime.


"Accounts representing well-known figures and brands are verified because they have a high likelihood of being impersonated. We want to make sure that people in the Instagram community can easily find the authentic people and brands they want to follow."


Primer verified profila znane osebe - glasbeni ustvarjalec Dr. Dre s 3,7 milijoni sledilcev.

The Stockroom profil, ki je kljukico dobil pri manj kot 400 sledilcih.

Na vprašanje, ali je mogoče zaprositi za "verified badge", Instagram odgovarja, da to ni mogoče, prav tako je ni mogoče kupiti. Zaenkrat naj bi jo imele samo določene javne osebe, zvezdniki in znamke.


"Right now, only some public figures, celebrities and brands have verified badges. It's not currently possible to request or purchase a verified badge."


Kljub temu pa veliko profilov išče različne poti do pridobitve tega simbola. Tega se je lotil tudi Tom Ward, ki piše za Forbes, in ugotovil, da je to možno na tri načine: da postaneš izredno slaven, da to zate stori digitalna ali PR agencija ali pa, preko poznanstev oz. plačila nekomu iz Instagrama (prodaja na črno). Če torej niste na robu zvezdništva, je velika verjetnost, da potrebujete tretjo osebo, da to stori za vas, a tudi to ni dejansko zagotovilo. Ob pregledovanju različnih člankov nismo prišli do zanesljivih odgovorov, veliko rešitev je kontradiktornih ali pa so popolna špekulacija.


Iz prve roke lahko potrdimo zgodbo dveh različnih profilov: prvi je slovenski športnik Edo Murić, druga pa svetovno znana švicarska blogerka Michèle Krüsi, znana pod imenom The Fashion Fraction. Nobeden od njiju ni za kljukico zaprosil sam.


Slovenski košarkaš Edo Murić (@muricedo8) nam je zaupal, da je kljukico dobil preko EuroLige. Postopka ni urejal sam, ampak je posredoval svoje podatke takratnem PR-u potem, ko so se z BK Banvit iz Turčije uvrstili med najboljše 4 ekipe v košarkarski ligi prvakov.


Govorili smo tudi z influencerko Michèle Krüsi (@thefashionfraction), ki pravi, da ne ve natančno, kako in zakaj je kljukico dobila. Sama zanjo ni prosila, nekega dne se je enostavno pojavila zraven njenega imena. Predpostavlja, da jo je dobila po tem, ko so o njej začeli pisati večji mediji, torej revije in časopisi.


"I have no idea. It was suddenly there. I thing a key factor is to be published in important media like big newspapers, magazines, etc."


Tudi drugi viri navajajo medijsko prisotnost kot pomemben dejavnik za pridobitev verified profila. Ko se poveča zanimanje za določeno osebo, naj bi Instagram poskrbel, da uporabniki, ki jo iščejo, zagotovo najdejo avtentičen profil.


Je številka sledilcev pomembna?


Glede tega vprašanja so informacije najbolj kontradiktorne. Po eni strani vam Instagram slava lahko sama po sebi prinese kljukico, a številka ni predpogoj. Obstajajo milijonski profili, ki niso potrjeni, obstajajo pa tudi majhni in praktično neaktivni profili, ki so. Nekateri celo trdijo, da z manjšo številko hitreje prideš do kljukice. Če uspešno pridobivate sledilce in ste si postopoma pridobili veliko bazo ljudi, potem ne potrebujete verify ikone, saj vas očitno uporabniki uspešno najdejo. Hitreje jo dobijo osebe, kjer obstaja več profilov z istim imenom in po možnosti še različni profili oboževalcev. Če prehitro rastete, tako po tej teoriji ne boste dobili kljukice. Pravtako naj bi Instagram preverjal avtentičnost sledilcev. V primeru, da ste sledilce kupovali ali vključili Instagram bote in s tem kršili njihova pravila, vam kljukica ne bo dodeljena.


Prisotnost na drugih platformah


Če ste uspešni na drugih platformah (YouTube, Twitter, Facebook, Musically) vas bodo hitreje potrdili na Instagramu, sploh če ste profil šele odprli. Instagram želi, da so uporabniki prepričani, da so našli pravo osebo, sploh je to pomembno, ko prepoznavna oseba ali uveljavljena znamka šele odpre Instagram profil. Ker kljukice dajejo dejanski ljudje in ne program, bodo zagotovo po spletu iskali, kdo ste. Bolj kot ste prisotni in uspešni na različnih platformah, večja je verjetnost, da vas potrdijo. Relevantnost na spletu, v medijih in na drugih družbenih omrežjih veliko influencerjev navaja kot razlog za verify badge.


Grožnja lažnih profilov


Zaradi kljukice uporabniki lažje najdejo pravi profil in se izognejo lažnim. Nekateri zato predpostavljajo, da morate za to, da vas Instagram potrdi kot avtentično osebo, pokazati, da obstajajo drugi profili, ki bi lahko izrabili vaše ime. Če v Instagramovem brskalniku niste prvi zadetek pod vašim imenom, je to dober razlog, da vas potrdijo in tako pokažejo, kateri je pravi profil.------


Če ste torej iskali ali iščete zanesljiv tutorial, kako do kljukice, naj vam povemo, da ga trenutno ni. Vse skupaj deluje bolj kot loterija. Zato se ne obremenjujte preveč, ampak bodite uspešni v svoji stroki in opazili vas bodo sami.


 

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page