top of page

Kako zavarovati svoj Instagram profil pred vdorom?

Updated: Jan 18, 2021Instagram je odličen način za deljenje vsebin in sporočil s prijatelji, bližnjimi in preostalim delom sveta. Hkrati pa z njim pride tudi tveganje in izpostavitev potencialnim nevarnostim v povezavi z vašo zasebnostjo. Z vedno večjim številom vdorov v Instagram profile, so se uporabniki začeli spraševati, kako najbolj učinkovito zaščititi svojega. Tako podjetniki kot posamezniki si verjetno ne želite izgubiti vašega računa ali pa dopustiti, da nekdo pride do vaših pomembnih podatkov oz. privatnih in osebnih pogovorov? Izguba ali vdor je stresna in neprijetna izkušnja, še posebej, če vam Instagram danes predstavlja reden prihodek oz. je tesno povezan z vašim poslom ter je od njega odvisna tudi vaša prodaja.


Prav zato smo za vas pripravili 10 nasvetov, ki vam bodo pomagali pri zaščiti vašega profila. Dodali smo tudi trik za odkritje vsiljivcev, v kolikor že sumite, da imajo dostop. Nasvete smo zbrali na podlagi uradnih priporočil Instagrama, hkrati pa dodali naše, ki temeljijo na podlagi večletnih izkušenj in so se že izkazali za uspešne. Poglejte si, če sledite vsem:


1. Vključite “Two-factor authentication”


“Two-factor authentication”, v nadaljevanju 2FA, je varnostna funkcija, ki jo je Instagram dodal leta 2018 in omogoča, da ob vsakem vpisu iz neznane naprave, Instagram od vas zahteva varnostno kodo, ki vam jo pošlje preko:


  • SMS kode na vašo mobilno številko ALI

  • Login kode preko zunanjih aplikacij (npr. Duo Mobile ali Google Authenticator)S tem dodatno zaščitite svoj račun, saj tako preprečite vpis v Instagram profil vsem, ki nimajo dostopa do vašega telefona.


Kako vključite dvojno zaščito na:


  • Telefonu:

Na profilu kliknite na tri črtice – “Settings” – “Security” – “Two-factor authentication” – “Get Started” – Označite preferiran način obveščanja (SMS ali zunanje aplikacije) in sledite nadaljnjim navodilom.


*Opomba: Pri vključitvi funkcije dobite tudi rezervne kode (“Recovery Codes”), ki jih uporabite v primeru, da telefona iz različnih razlogov nimate pri sebi oz. imate pri vpisu tehnične težave. Kode v takem primeru torej ne prejmete na SMS, zato si dodatne shranite na varno mesto.


  • Računalniku:

Na profilu kliknite na ikono za nastavitve – “Privacy and Security” – “Edit Two-factor authentication Setting” - Označite preferiran način obveščanja (SMS ali zunanje aplikacije) in sledite nadaljnjim navodilom.


*Opomba: Instagram pri nastavitvi 2FA priporoča njeno vključitev preko zunanje aplikacije, kot primarni varnostni način!


2. Ustvarite močno geslo


Pri izbiranju gesla bodite pozorni, da je to sestavljeno iz najmanj šestih črk, znakov (!,&), številk in velikih začetnic. Geslo za Instagram naj se razlikuje od vseh drugih, ki jih uporabljate na ostalih spletnih straneh in aplikacijah.


3. Ne komunicirajte registracijskega emaila


Ena pogostih napak, ki se je uporabniki Instagrama ne zavedate je, da email, ki ste ga uporabili pri registraciji, ponavadi delite v opisu (BIO) in pod kontaktnim gumbom na svojem profilu oz. ga komunicirate tudi izven aplikacije. S tem ga dodatno izpostavite, vaš profil pa tako postane bolj ranljiv za vdore prevarantov. Priporočamo, da se email, ki je namenjen kontaktiranju oz. povpraševanju razlikuje od tistega, ki ste ga uporabili pri vpisovanju v aplikacijo in s katerim dobivate dostop do spremembe gesla.


4. Vedno preverite izvor emaila


Ko na svoj elektronski naslov prejmete email od Instagram, vedno najprej preverite znotraj aplikacije, če gre za originalno sporočilo. Kako? Na profilu kliknite na tri črtice – “Settings” – “Security” – “Email from Instagram”. V kolikor se vam email pokaže pod zavihkom “Security” ali “Other”, pomeni, da je original.


Prikaz korakov smo za vas zbrali v objavi, do katere lahko dostopate s klikom na spodnjo sliko.5. Izogibajte se klikom na povezave


V kolikor prejmete email s ponudbo podjetja, znamke ali posameznika, katerega imena ne poznate, nikoli ne kliknite na povezavo direktno v sporočilu. V brskalniku odprite nov zavihek in ime podjetja napišite sami. S tem se boste najprej prepričali o njegovi verodostojnosti, brez klikov na potencialno nevarne povezave. Med znake kredibilnosti lahko štejete urejeno spletno stran, povezave do različnih družbenih omrežji, odzivnost strank na njihovih medijih (označevanje na objave na Instagramu - "Tag photos", ocene o produktih/storitvah - "Reviews" itd.) … Po opravljeni analizi in pregledu, lahko tako z manj skrbi kliknete na link in odpišete na ponudbo.


*Opomba: Če iz emaila kliknete na povezavo in nekdo od vas zahteva vaše vstopne podatke za Instagram (uporabniško ime ali geslo), jih nikakor ne vpisujte!


6. Ne shranjujte gesla pri vpisu na tujih napravah


Če se v svoj Instagram račun vpišete iz računalnika ali telefona, preko katerega imajo dostop tudi drugi, nikoli ne izberite možnosti za zapomnitev gesla. Pri vpisovanju na drugih napravah priporočamo tudi izbris zgodovine vašega brskanja. Seveda pa je najbolje, da se, v kolikor imate možnost, ne vpisujete preko tujih naprav.


7. Redno spreminjajte geslo


Ali je kdo kdaj prevzel vaš uporabniški račun z namenom, da vam ga pomaga voditi? Ste prepričani, da niste ob razhodu sodelovanja pozabili zamenjati gesla? Podjetja se danes vedno bolj poslužujejo najemanja posameznikov za vodenje profila, kar poveča njihovo ranljivost. Zavedajte se, več ljudi ima dostop, večja je možnost za vdor.


8. Zakrite geslo pri vpisu


Ko vpisujete geslo, bodite pozorni, da vas nihče ne gleda in tako preprečite možnost vdora preko posnemanja. Hkrati se ne ozirajte na reakcije oseb, ki so poleg vas in se jim zdi to popolnoma nepotrebno! Pazite tudi, da imate pri vnosu vklopljeno funkcijo, ki ne pokaže vašega gesla direktno.9. Upoštevajte nasvete pri uporabi emaila


Ker je dostop do vašega gesla omogočen tudi preko email računa, s katerim ste se prvič vpisali v Instagram, bodite pozorni pri varovanju le tega. Praktično vsak, ki lahko vstopi v vaš email, s tem dobi dostop tudi do vašega Instagram profila. Vse zgoraj naštete nasvete tako upoštevajte tudi za varovanje email naslova.


10. Razmislite preden odobrite dostop za “Third-Party apps”


“Third-Party apps” so samostojne, dodatne aplikacije, ki jih uporabljamo ob Instagramu za Instagram. Z njimi si velikokrat pomagamo pri urejanju feeda, načrtovanju storyjev, dostopamo do informacij o sledilcih itd. Pri vpisovanju v le te, je potrebno dati svoje uporabniško ime in geslo, pri čemer pa jih velikokrat ne vede avtoriziramo za upravljanje z nekaterimi našimi podatki (npr. sledilci, slikami itd.). Na gumb “Avtoriziraj” kliknemo tako hitro, kot na “Se strinjam” pri branju splošnih pogojev. S tem torej dodatnim aplikacijam (pre)hitro zaupate svoje podatke in omogočite dostop do svojega računa, kar lahko le te izkoristijo sebi v prid, vam pa pri tem močno škodujejo. Prav to je največkrat razlog za izgubo profila ali vsebin na njem, zato priporočamo, da se poslužujete le tistih, ki so partnerji od Instagram.*Opomba: Preverite katerim ste v zadnjih letih odobrili dostop in kako jih lahko, v kolikor potrebno, odstranite z zadnjo posodobitvijo Instagrama, o kateri si lahko več preberete tukaj.


Trik za odkritje vsiljivcev


Če ste zaskrbljeni, da ima nekdo že dostop do vašega profila, lahko s preprosto funkcijo preverite vso zgodovino aktivnosti na njem ter s tem morda odkrijete sumljive vpise, zamenjave gesla itd.


Kako dostopam do zgodovine aktivnosti?


  • Na telefonu:

Na profilu kliknite na tri črtice – “Settings” – "Security” – “Access Data”.*Opomba: Na podatke bo potrebno počakati minutko.


  • Na računalniku:

Na profilu kliknite na ikono za nastavitve – “Privacy and Security” – “Account Data”.


S funkcijo boste dobili dostop do informacij o svojem profilu. Še posebej pozorni bodite na “Account Privacy Changes,” “Password Changes,” “Logins,” “Logouts,” in “Stories Activity.” Če zasledite karkoli sumljivega oz. neznanega, takoj spremenite svoje geslo in tako preprečite ponoven vstop tistemu, ki je v profil vdrl ali si ga je dovolil na skrivaj uporabljati.


Najpogostejši primeri iz prakse


V zadnjem času v DM-e in na maile uporabnikov vse pogosteje prihajajo sporočila, ki obljubljajo kljukico, opozarjajo na kršenje avtorskih pravic in izgubo vašega profila ipd. ter vas na ta način poskušajo zavesti z mamljivimi ponudbami. Bodite pozorni na to, da nikoli ne klikate na kakršnekoli povezave in svojih osebnih podatkov ne zaupate nikomur. Oglejte si primere na spodnjih screenshotih:Bolje preventiva kot kurativa ...


V zadnjem času prihaja do vedno več vdorov v Instagram profile, zato je pomembno, da sledite pravim korakom za zaščito svojega računa. Držimo se načela – “Bolje preventiva kot kurativa.” Velja, da je bolje sprejeti predhodne ukrepe in biti previden prej kot pa kasneje, ob že storjeni škodi, iskati možnosti za obnovitev računa, ko je to veliko težje. S preventivnimi ukrepi, ki smo jih zbrali za vas tako zavarujete svoj profil in preprečite, da bi vanj kdo vdrl. Ste vedeli za vse? Bi zase rekli, da imate dobro zaščiten profil?


 

0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page